A britek fele szavazna a Brexit feltételeiről

A legfrissebb felmérés szerint a britek jelentős relatív többsége tart a brit EU-tagság megszűnésének következményeitől, és a választók fele népszavazást szeretne a kilépés feltételrendszeréről szóló majdani megállapodásról.

Az egyik legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a Survation vasárnap ismertetett országos felmérése szerint a megkérdezettek 35 százaléka fél attól, hogy a Brexit, vagyis Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után személyes anyagi helyzete rosszabbra fordul, és csak 14 százalékuk bízott abban, hogy jobb pénzügyi helyzetbe kerül.

Arra a kérdésre, hogy általánosságban miként viszonyulnak a Brexithez, a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy „izgatottan” várja Nagy-Britannia kilépését az unióból, 41 százalék ugyanakkor félelemmel tekint az EU-tagság utáni időszakra.

A kutatás szerint – amely a Mail on Sunday című meglehetősen EU-szkeptikus vasárnapi brit tömeglap megbízásából készült – a britek 50 százaléka szeretné, ha népszavazás döntene a Brexit feltételrendszerét rögzítő majdani végleges megállapodásról. Az újabb referendumot 34 százalék ellenzi.

A brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége voksolt a kilépésre. A konzervatív párti brit kormány mereven elveti bármiféle újabb népszavazás gondolatát, jóllehet az utóbbi időben az üzleti-pénzügyi szektor több befolyásos szervezete és vezetője is jelezte, hogy az egyre markánsabban mutatkozó Brexit-kockázatok miatt szükségesnek tartana egy második referendumot.

A fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrégiben Londonban ismertetett éves országjelentésének egyik komoly feltűnést keltő kitétele szerint nagyon kedvező hatást gyakorolna a brit gazdaság növekedési kilátásaira, ha a Brexitről szóló döntést „egy újabb népszavazás eredményeként” vissza lehetne fordítani.

Az OECD modellszámításai szerint ha London az EU-tagság megszűnésének várható időpontjáig, 2019 márciusáig nem tud szabadkereskedelmi megállapodásra jutni az EU-val, és emiatt az unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép érvénybe – amely vámjellegű és egyéb akadályok megjelenésével járna a kétoldalú kereskedelemben -, az a brit gazdaság növekedési ütemét már 2019-ben 1,5 százalékponttal lassítaná. Ez akár recessziót is jelenthetne, mivel a távlati előrejelzések 2019-re egyöntetűen 1,5 százaléknál lassabb növekedést valószínűsítenek a brit gazdaságban.

Minapi Twitter-üzenetében a Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport vezérigazgatója is alig burkolt utalást tett arra, hogy újabb népszavazás kellene a brit EU-tagságról. Lloyd Blankfein szerint a vállalatvezetőket nagyon aggasztja a Brexit, és sokan szeretnének megerősítő szavazást. „Oly sok minden forog kockán, miért ne lehetne meggyőződni arról, hogy él-e még a konszenzus?” – fogalmazott a Goldman Sachs vezetője. Tovább

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »