A tőzsde örül leginkább Trump adóreformjának

A képviselőház után az amerikai szenátus is megszavazta szombat hajnalban az adórendszer átalakítását, így Donald Trump elnök és a Republikánus Párt közelebb jutott azon céljához, hogy csökkentse a vállalkozások és a tehetős magánszemélyek adóját, miközben az átlag amerikai számára a változások csekély mértékűek és vegyes irányúak.

Az 1980-as évek óta nem volt példa ilyen nagyarányú átalakításra az amerikai adórendszerben, mint amilyet most készítenek elő a republikánusok. A szenátusi tervezet szerinti intézkedésekkel tíz év alatt 1400 milliárd dollárral növelnék meg a 20 ezer milliárd dolláros államadósságot, de reményeik szerint az adócsökkentésekkel tovább serkentenék a már különben is növekvő gazdaságot, és ezáltal az államadósság hosszú távon lefaragható.

A nemmel szavazók ugyanakkor azon a véleményen vannak, hogy az adócsökkentések nem igazán fognak plusz bevételt generálni a költségvetésnek, legalábbis annyit messze nem, amennyi a kulcsok csökkentése miatt kiesik.

A részvénypiacok már hónapok óta várják, hogy Washington jelentősen csökkentse a cégek adóját, a vállalatokra vonatkozó adókulcs ugyanis az eddigi 35%-ról 20%-ra csökkenne.

A várakozások hatására az amerikai részvényindexek folyamatosan újabb csúcsokra kapaszkodnak, a 30 nagyvállalatot tömörítő Dow Jones index például egy éve még 19 ezer pont körül járt, ezen a héten pedig már 24 ezer pont fölé emelkedett.

Tőzsdei kereskedő Trump sapkában a New York-i Értéktőzsdén 2017. november 30-án a kereskedési nap végén, miután a Dow Jones index először lépte át a 24.000 ponto szintet. EPA/JUSTIN LANE

Tőzsdei kereskedő Trump sapkában a New York-i Értéktőzsdén 2017. november 30-án a kereskedési nap végén, miután a Dow Jones index először lépte át a 24.000 ponto szintet. EPA/JUSTIN LANE

Az adótörvény-tervezetek 51-49 arányú szenátusi megszavazása után – valószínűleg a jövő héten – megkezdődik a két házban jóváhagyott verziók összefésülése, az elnök elé ugyanis egyetlen tervezetet kell benyújtani. Donald Trump szeretné már az év vége előtt aláírni a törvényeket, és így az adórendszer átalakítása az első nagy törvényhozási teljesítménye volna első hivatali évében.

Forrás:  MTI / Reuters / CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »