Újabb üléssel próbálja megoldani az észak-koreai válságot az ENSZ

Moszkva szerint Washington a tűzzel játszik, amikor katonai megoldást emleget Észak-Koreával kapcsolatban – jelentette ki pénteken az orosz külügyminiszter.

„Ha valaki erőt akar alkalmazni, hogy megsemmisítse Észak-Koreát, ahogyan az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete (Nikki Haley) fogalmazott, ami meglehetősen vérszomjas kirohanás volt, véleményem szerint játék a tűzzel, nagyon súlyos hiba. Minden megteszünk, hogy erre ne kerüljön sor, s hogy a probléma kizárólag békés és politikai, diplomáciai eszközökkel oldódjon meg” – hangsúlyozta Szergej Lavrov Rómában, ahol a Földközi-tenger párbeszédei címmel tartott háromnapos nemzetközi konferencián vesz részt.

Lavrov megjegyezte, hogy az orosz fél nagyon szoros érintkezésben van az Egyesült Államoknak a Koreai-félsziget kérdéséért felelős vezetőivel. Mint mondta, a két ország képviselői találkoztak Moszkvában és más helyszíneken tartott fórumokon is. „Abból indultunk ki, hogy Washingtonban megértik, feltétlenül kerülni kell a feszültség fokozását, és nem szabad nagyszabású katonai lépésekkel reagálni arra a helyzetre, amely jóval gondosabb lépéseket és válaszokat igényel. Sajnos az elmúlt pár hónapban az a benyomás alakult ki, hogy Washingtonban olyan emberek vannak, akik mindenáron provokálni akarják Phenjant, hogy újabb kalandokra adja a fejét” – jegyezte meg Lavrov.

Októberben az Egyesült Államok nagyszabású, előre nem tervezett hadgyakorlatokat jelentett be, és decemberre újabb hadgyakorlatokat harangozott be, bár a rendes menetrend szerint ezeket tavasznál előbb nem tartanák meg.

Lavrov kijelentette, hogy Moszkvának a Koreai-félszigettel kapcsolatos álláspontja egyenes, tisztességes és nyílt. „Abban látjuk a fő feladatot, hogy ne engedjük meg a félszigeten fegyveres konfliktus kitörését, amelynek katasztrofális következményei lennének, mindenekelőtt a térség országai – a Koreai Köztársaság és Japán – számára, de nem feledhetjük el azt sem, hogy Kína és Oroszország gyakorlatilag határos Észak-Koreával” – szögezte le.

Az orosz külügyminiszter emlékeztetett, hogy Moszkva kínai partnereivel útitervet dolgozott ki, amely a feszültség fokozására alkalmas lépésektől való tartózkodást tartalmazza. Ezenkívül bizalomépítő intézkedéseket és a tárgyaláshoz való átmenetet ír elő arról, hogyan lehet a Koreai-félsziget atomfegyverektől mentesíteni anélkül, hogy bármelyik, a térségben található és annak nyugalmában érdekelt fél biztonságát veszélyeztetné. Mint mondta, Moszkvában arra számítanak, hogy „összességében ez hozzájárul egy kollektív, egyenrangú és osztatlan semleges biztonsági rendszer létrejöttéhez Északkelet-Ázsiában”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Miniszteri szintű ülést tart a Biztonsági Tanács

Miniszteri szintű ülést tart az észak-koreai válságról az ENSZ Biztonsági tanácsa december 15-én Japánban – jelentette be pénteken, New Yorkban a kelet-ázsiai ország ENSZ-nagykövete.

A diplomata egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy békés módon, de további nyomást kell gyakorolni Phenjanra, hogy állítsa le atomfegyverei és ballisztikus rakétái fejlesztését, és mentesítsék a nukleáris fegyverektől a koreai-félszigetet.

A már meghozott robusztus nemzetközi büntető korlátozásokon túl még többet kell tenni, nem elég, hogy a Biztonsági Tanács célba vette az észak-koreai fegyverfejlesztésekhez szükséges pénzügyi forrásokat és nyersanyagokat – mondta.

A nagykövet szerint a BT ülésén António Guterres ENSZ-főtitkár fogja tájékoztatni a helyzetről a minisztereket, aki között ott lesz Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója is. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az ülésen nyilatkozatot vagy határozatot fogadnak-e el.

Forrás: MTI/TASZSZ/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »