2018-ban a világ 76 millió lakosa élelmiszersegélyre fog szorulni

A világ 45 országának 76 millió lakosa fog sürgős élelmiszersegélyre szorulni 2018-ban – derült ki szerdán az élelmiszerellátás bizonytalanságát globális szinten vizsgáló szervezetnek, a Famine Early Warning Systems Networknek (Az éhezés korai előrejelző rendszereinek hálózata, FEWS NET) a kenyai fővárosban, Nairobiban közzétett jelentéséből.

Szerdai beszámolójában a FEWS NET arra figyelmeztet, hogy az említett 45 – főleg afrikai – ország közül négy – Dél-Szudán, Szomália, Nigéria és Jemen – ténylegesen az éhínség veszélyével néz szembe, az Etiópia keleti felében található Szomáli régióban pedig továbbra is aggodalomra ad okot a helyzet. A jelentés szerint az ezekben az országokban uralkodó súlyos élelmiszerhiány fő oka a Szomáliát és a kelet-etiópiai Szomáli régiót sújtó aszály, illetve a Jemenben, Dél-Szudánban és Nigéria északkeleti részében zajló konfliktus.

„Tekintettel arra, hogy nem várható javulás az alapvető feltételekben ezekben az országokban, a humanitárius segítségnyújtás az elsődleges tényezője lesz annak, hogy sikerül-e megelőzni az éhínség kialakulását” – közölte a szervezet.

Ez a becsült számadat 60 százalékkal nagyobb, mint a 2015-ös, és csak alig kisebb, mint a 2017-es évre előrejelzett 83 millió fő. A 2017 és 2018 közötti csökkenés szinte teljes mértékben a dél-afrikai régióban véghezvitt fejlesztéseknek köszönhető.

A jelentés felszólította a kormányokat és a nemzetközi közösséget, hogy hozzanak nagyobb erőfeszítéseket a konfliktus rendezése érdekében, és tegyenek több forrást elérhetővé a válságkezelésre.

A FEWS NET szerint a súlyos élelmiszerhiányt kiváltó fő ok 2018-ban a fegyveres konfliktus lesz, hasonló az olyan viszályokhoz, mint amilyenek egyebek között Afganisztánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Nigériában, a Csád-tó környékén, Dél-Szudánban, Szíriában és Jemenben dúlnak.

Forrás: MTI/Hszinhua

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »