Már az USA is aggódik a román kormány intézkedései miatt

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a román törvényhozás különbizottsága elé a korrupcióellenes harcot esetleg „aláásó” javaslatok kerültek, és felkérte a bukaresti parlamentet, hogy utasítsa el a jogállamiságot gyengítő kezdeményezéséket – közölte a román média az amerikai külügyi szóvivő irodája által hétfő esete kiadott közleményt ismertetve.

„Az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy Románia olyan törvénytervezeteket elemez, amelyek alááshatják a korrupcióellenes harcot és gyengíthetik az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ezek a törvények, amelyeket eredetileg az igazságügyi minisztérium javasolt, azokat az eredményeket veszélyezteti, amelyeket Románia az utóbbi években elért az igazságszolgáltatás megerősítése, politikai befolyás alóli kivonása terén” – olvasható az amerikai külügyi kommünikében.

A román parlamentet közvetlenül megszólító közleményre elsőként az igazságszolgáltatás átszervezésével és a büntetőjog alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeinek kiigazításával megbízott parlamenti különbizottság elnöke, Florin Iordache szociáldemokrata képviselő, volt igazságügyi miniszter reagált. A politikus szerint a testület előtt lévő javaslatcsomag egyetlen eleme sem csorbítaná az igazságszolgáltatás függetlenségét és nem lát semmilyen okot arra, hogy a román törvényhozás felhagyjon az igazságszolgáltatás átszervezésével.

Az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítása élénk politikai vitát váltott ki Romániában, az országban az utóbbi hetekben többször is tízezrek vonultak utcára a szociálliberális kormánykoalíció ellen, az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében tüntetve. A jobboldali ellenzék azzal vádolja a szociálliberális többséget, hogy saját, korrupcióval vádolt politikusai védelmében akarja visszanyesni a vádhatóság mozgásterét.

A PSD-ALDE koalíció szerint az igazságszolgáltatás reformjára azért van szükség, mert számos, a működését szabályozó előírás alkotmányellenesnek bizonyult, az ügyészek túlhatalma pedig visszaéléseket tett lehetővé.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »