A szíriai kormány is képviselteti magát a béketárgyalásokon

A damaszkuszi kormányküldöttség szerdán érkezik meg Genfbe, hogy részt vegyen az ENSZ égisze alatt folytatott, a szíriai helyzet politikai rendezését célzó béketárgyalásokon. A delegációt Bassár el-Dzsaafari főtárgyaló, Szíria ENSZ-hez akkreditált nagykövete fogja vezetni – írta a SANA szíriai állami hírügynökség külügyi forrásokra hivatkozva kedden.

A küldöttség hezitált útnak indulni a kedd délután kezdődő találkozóra, mert az ellenzék makacsul ragaszkodik Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásához a politikai átmenet kezdetén. Damaszkusz viszont nem hajlandó alkudozni Aszad jövőjéről, és inkább a terrorizmus fölött aratna végső diadalt. A szíriai kormány a fegyveres ellenzékieket is terroristáknak tartja.

Végül nemzetközi és térségbeli nyomásra a szíriai külügyminisztérium megegyezésre jutott Staffan de Misturával, az ENSZ különmegbízottjával – mondták el névtelenül nyilatkozó források. A damaszkuszi delegáció csak a pénteki ülésen vesz majd részt – tették hozzá.

„Megerősíthetem, hogy megkaptuk a szíriai kormány üzenetét, amelyben jelezte: küldöttsége holnap érkezik” – hangsúlyozta Mistura egyik tanácsadója, Michael Contet.

A Naszr al-Haríri vezette ellenzéki delegáció már hétfő óta Genfben tartózkodik. A küldöttséget a múlt héten újabb csoportok képviselőivel egészítették ki, akiket Damaszkusz szívesebben lát a tárgyalóasztalnál. Köztük van az úgynevezett moszkvai csoport, amely eddig nem követelte Aszad lemondását. Haríri szerint az átalakítás után nem lehet több kifogása a kormánynak, és legbefolyásosabb nemzetközi patrónusának, Oroszországnak a találkozót illetően.

De Mistura a tárgyalások előtt leszögezte: egyik féltől sem fogad el feltételeket.

Az eheti lesz a szíriai béketárgyalások nyolcadik fordulója 2012 óta: az előző megbeszélések eredmény nélkül zárultak. Egyelőre nem tudni, hogy az ellenzék és a kormány képviselői szemtől szembe is tárgyalnak-e egymással – a korábbi fordulókon soha nem került sor erre, csak közvetítéssel egyeztettek. A felkelők küldöttsége már kedden megbeszéléseket folytat az ENSZ illetékeseivel, De Mistura pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának képviselőivel találkozik.

Kapcsolódó cikkünk: Össze kell fognia a szíriai ellenzéknek a béketárgyalások sikere érdekében

Forrás: MTI/Reuters/dpa/Hszinhua/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »