Tovább maradhat tisztségében az eurócsoport elnöke

Elhalaszthatják a szavazást az eurócsoport új elnökének személyéről, így mandátumának januári lejárata után még néhány hónapig Jeroen Dijsselbloem maradhat az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület vezetője – jelentette kedden a NOS holland közszolgálati televízió.

A csatorna értesülései szerint több tagállam is jövő évre halasztaná a  hétfőre tervezett szavazást a német kormányalakítási tárgyalások kudarca, illetve a közelgő olasz választások miatt. Dijsselbloem nem kívánta kommentálni a NOS híreit.

A holland szociáldemokrata Jeroen Dijsselbloemnak hivatalosan januárban jár le a mandátuma, sajtójelentések szerint ugyanakkor már az utóbbi hónapokban is ingott a széke, miután hazai pártja, a Munkapárt (PvdA) hatalmasat bukott a tavaszi hollandiai választásokon, és nem lett tagja az új kormánynak.

Ennek kapcsán az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója hangsúlyozta: az eurócsoport következő elnökének is szociáldemokrata politikust kell választani, az ugyanis „veszélyes” lenne, ha a főbb uniós intézmények – az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament – mellett már a közös valutát használó államok pénzügyminisztereit tömörítő testület is néppárti vezetés alá kerülne.

A hivatalos közlések szerint a jelöltek végleges névsorát pénteken hozzák nyilvánosságra, a voksolásra pedig a csoport hétfői ülésén kerül sor. A holland televízió a lehetséges jelöltek között emlegette Pier Carlo Padoan olasz, Bruno Le Maire francia és Peter Kazimir szlovák pénzügyminisztert.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »