Maduro bábja került a venezuelai olajipar élére

Nicolás Maduro venezuelai elnök a Nemzeti Gárda egy tábornokát nevezte ki a PDVSA állami olajtársaság élére, egyúttal pedig a latin-amerikai ország olajipari miniszterének.

„Megérett az idő egy új olajforradalomra” – hangoztatta Maduro vasárnap, kormányának átalakítását ismertetve. Mint mondta, azzal bízta meg Manuel Quevedo vezérőrnagyot, hogy „teremtsen rendet” a vállalatnál. A korrupció elleni harc mellett az lesz a feladata, hogy növelje a termelést, javítsa az olajfinomítók teljesítményét és gondoskodjon a benzinkutak jobb ellátásáról.

Egyelőre nem világos, hogy a tábornok miként tudja majd növelni az olajkitermelést, és milyen szerepe lehet Venezuela adósságátütemezési próbálkozásaiban.

A PDVSA egy neve elhallgatását kérő forrása azt mondta, hogy Quevedo – aki volt lakásügyi miniszterként semmilyen energiaügyi tapasztalattal nem rendelkezik – valószínűleg egy teljesen új igazgatótanácsot fog kinevezni az állami olajkonszern élére.

A venezuelai olajipart megrázó korrupciós botránysorozat keretében múlt héten a venezuelai tulajdonú, de egyesült államokbeli központú Citgo Petroleum olajfinomító és -forgalmazó cég hat vezetőjét tartóztatták le Caracasban megvesztegetés gyanújával, és augusztus óta a PDVSA mintegy ötven különböző szintű vezetőjét vették őrizetbe.

Quevedo magát úgy jellemezte Twitter-fiókjában, mint „a nép katonáját”, chávezistát (az elhunyt Hugo Chávez volt elnök követőjét) és Maduro baloldali politikájának támogatóját.

A jobboldali venezuelai ellenzék ugyanakkor az emberi jogok megsértésével és Maduro diktatúrájának támogatásával vádolja őt a Nemzeti Gárdának a 2014-es kormányellenes tüntetések leverésében játszott szerepe miatt.

A Föld legnagyobb bizonyítható olajtartalékával rendelkező Venezuela exportbevételeinek 95 százaléka az olajeladásokból származik. A kőolaj világpiaci árának elmúlt években bekövetkezett zuhanása ezért súlyosan érinti a latin-amerikai országot, és nagyban hozzájárul mély gazdasági válságához.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »