Közel 10 ezer dolláros csúcson a bitcoin árfolyama

Történelmi csúcsra emelkedett hétfőn a bitcoin digitális virtuális deviza árfolyama, megközelítve a 10 000 dolláros szintet.

A luxembourgi székhelyű Bitstamp tőzsdén, amely az egyik legrégebben, hét éve működő virtuálisdeviza-kereskedési platform, több mint 4,5 százalékkal 9687 dollárra nőtt a bitcoin árfolyama a kora délelőtti kereskedésben.

A bitcoin árfolyama csaknem 20 százalékkal emelkedett az elmúlt három nap során, és megduplázódott október eleje óta. Az év elején még 800 dolláron jegyezték.

A valuta szárnyalásához az elmúlt hónapokban nagyban hozzájárult a Chicago Mercantile Exchange (CME Group), a derivatívák (származtatott tőzsdei termékek) világon legnagyobb tőzsdéje működtetőjének az a bejelentése, hogy beindítja a bitcoin határidős jegyzését. A cég korábban azt közölte, hogy erre az év végéig kerül sor, de azóta sem állt elő konkrét dátummal.

A bitcoin árfolyamát továbbá erősítette pár hete az okostelefonokat kártyaelfogadó terminállá alakító megoldás gyártójának, a Square amerikai fizetési szolgáltatónak az a bejelentése, hogy lehetővé tette ügyfeleinek a virtuális deviza adását és vételét a Cash applikáción keresztül.

A bitcoin árfolyamát és tulajdonjogát nyílt forráskódú szoftverrendszeren belül digitális aláírások és kölcsönös ellenjegyzések sorozata garantálja. A kriptodeviza nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, ennek köszönhetően az éppen érvényes kereslet-kínálati viszonyok szerint kialakult árfolyamon bármilyen devizára átváltható. Ugyanakkor a piaci folyamatoknak való teljes kitettség miatt a bitcoin tulajdonosok semmilyen védelmet nem élveznek az árfolyam ingadozásával szemben.

Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »