Tilos twitterezni a német parlamenti ülésteremből

Nemkívánatos a twitterezés és a szelfizés a német szövetségi parlament (Bundestag) üléstermében – figyelmeztette a képviselőket Wolfgang Schäuble elnök német lapok pénteki jelentései szerint.

A parlamenti elnök a képviselőknek írt levelében kiemelte, hogy a fényképezésre, Twitter-bejegyzések írására vagy a plenáris vitákról szóló egyéb típusú hírek terjesztésére szolgáló készülékek használata az ülésteremben nem méltó a Bundestaghoz. Az ilyen tevékenység „illetlen, és ezért nemkívánatos” – fogalmazott Schäuble, aki valószínűleg azért írt levelet az ügyben a képviselőknek, mert a hétfőn tartott első rendes ülésen igen sokan készítettek fényképeket.

Az elnök felidézte a technikai eszközök használatát szabályozó előírásokat, amelyek alapján az ülésteremben „csak visszafogottan és a plenáris vitákhoz illő módon” szabad használni készülékeket, „különösen mobiltelefonokat és táblagépeket”. Mindazon eszközök használata pedig tilos, amelyeket a képviselők előtti padokra kell állítani és felnyitni, és amelyek működtetése hanghatásokkal jár, ami „különösen a laptop számítógépekre” vonatkozik – áll a levélben.

Több lap kiemelte, hogy a hétfői ülés levezetésében közreműködő egyik alelnöknek, Wolfgang Kubickinek, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusának meg kellett szakítania a vitát, hogy figyelmeztessen két újonc FDP-s képviselőt arra, hogy nem szabad az ülésteremben fényképezni. A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egyik képviselője pedig olyan fényképeket tett közzé a Twitteren, amelyeken kizárólag üres székeket lehet látni, amivel az sugallta, hogy a képviselők nem veszik komolyan a munkájukat, holott a Bundestag 709 tagja közül alig néhányan hiányoztak az ülésről.

Számos képviselő bírálta az elnök lépését

„Megnézheted az ülést élőben, de nem szabad tweetelni róla?” – írta Frank Sitta, a Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselőcsoportjának vezetője a Twitter-en. Petra Sitte, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) politikusa pedig úgy fogalmazott, hogy a szabályozás „ostoba”, valamint személy szerint ő azt tervezi, hogy figyelmen kívül hagyja.

Jens Spahn helyettes pénzügyminiszter, aki korábban Schäuble alatt dolgozott, viszont megvédte ex-főnökét, mondván – természetesen egy Twitter-bejegyzésben -, hogy „az igazi kérdés az, hogy a plenáris ülésről készült Twitter képek / szelfik nem keltik-e azt a benyomást, hogy turista vagy a saját parlamentedben”.

Forrás: MTI / Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »