Össze kell fognia a szíriai ellenzéknek a béketárgyalások sikere érdekében

A szaúd-arábiai Rijádban kezdtek tárgyalásokat szerdán a szíriai ellenzék főbb szervezetei, hogy megpróbáljanak közös álláspontot kialakítani a 2011 óta dúló szíriai belháború befejezésének érdekében. A tanácskozás fő célja, hogy egységes küldöttségről állapodjanak meg, amely a november 28-án Genfben, az ENSZ égisze alatt tartandó újabb béketárgyalási fordulón képviseli majd az ellenzéket.

A tanácskozáson részt vett az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja is. Staffan de Mistura a genfi folyamat újraindítása szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a rijádi konferenciát, és közölte, hogy csütörtökön Oroszországba utazik.

Oroszországban már szerdán tartottak egy másik találkozót Szíriáról, az orosz, az iráni és a török államfő részvételével, akik – mint Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte – megállapodtak abban, hogy a szíriai felek következő „kongresszusát” Szocsiban rendezik. Erre a kezdeményezésre a Rijádban összegyűlt 140 ellenzéki egyelőre nem reagált. A szíriai külügyminisztérium viszont jelezte, hogy támogatja a felvetést.

Putyin hétfőn Bassár el-Aszad szíriai elnököt fogadta, akivel szintén a Szíriai helyzetről egyeztetett.

A rijádi tanácskozást az elmúlt években a szíriai lázadókat támogató Szaúd-Arábia külügyminisztériuma hívta össze.

Hádi al-Bahra, a Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki ernyőszervezet egyik vezetője kijelentette, hogy a tanácskozás résztvevői „egyetlen küldöttséget állítanak össze a genfi tárgyalásokra”.

A feszültségeket jelzi, hogy hétfőn váratlanul lemondott tisztségéről Rijád Hidzsáb, aki a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékéhez tartozó fegyveres és politikai csoportok egy részét tömörítő, Szaúd-Arábia által támogatott Tárgyalási Főbizottságot (HNC) vezeti. A HNC egy nevének elhallgatását kérő vezetője az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy „több olyan személyiséget eltávolítottak, aki határozottan elutasítja, hogy Bassár el-Aszad elnök szerepet játsszon Szíria jövőjében”. Ugyanez az illetékes szaúdi, illetve orosz nyomásgyakorlásról is beszélt.

Sok ellenzéki vezető írta alá a rijádi tanácskozás résztvevőihez intézett levelet, amelyben emlékeztettek „bizonyos alapvető elvekre”, így „Aszad és bandájának távozására”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AFP/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »