Újabb amerikai szankciók észak-koreai és kínai vállalatok ellen

Az Egyesült Államok kedden újabb észak-koreai és kínai vállalatok ellen hozott szankciókat. Az amerikai pénzügyminisztérium által kiadott rendelkezés 13 tengerhajózási és kereskedelmi vállalatot – köztük 4 észak-koreai és 9 kínai céget – sorol fel.

A Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt dokumentum szerint a büntetőintézkedésekkel sújtott vállalatok több százmillió dolláros forgalmat bonyolítanak le a phenjani kormányzattal. Ipari nyersanyagokat, hordozható számítógépeket, járműveket és – a közlemény megfogalmazása szerint – „atomreaktorokhoz kapcsolódó árucikkeket” exportálnak és importálnak Észak-Koreába. Az egyik kínai cégnek kapcsolata van tömegpusztító fegyvereket gyártó észak-koreai vállalatokkal is.

A szankciókkal sújtott négy észak-koreai vállalat közül három a tengerhajózásban érdekelt, és az amerikai pénzügyminisztérium szerint abban segédkezik a phenjani kormánynak, hogy megkerülhesse az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által hozott szankciókat. A negyedik cég észak-koreai munkaerőt exportál Kínába, Kambodzsába, Oroszországba és Lengyelországba, hogy így is jövedelmet generáljon a rezsim számára.

A kedden nyilvánosságra hozott szankciók lényegében azok a büntető intézkedések, amelyeket Donald Trump hétfőn helyezett kilátásba. Az amerikai elnök – az Észak-Koreára kifejtett fokozott nyomásgyakorlás jegyében – bejelentette, hogy Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájára helyezi és egyúttal jelezte, hogy kormánya újabb szankciókat is elrendel, annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt tárgyalóasztalhoz kényszerítse.

Peking elítélte a szankciókat

Lu Kang kínai külügyi szóvivő így fogalmazott a legújabb amerikai büntetőintézkedések kapcsán: „Ellenezzük, hogy bármelyik ország egyoldalú szankciókat fogadjon el a saját törvényei alapján”, majd hozzátette, hogy Peking szigorúan betartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának Phenjan ellen bevezetett szankcióit.

Az Egyesült Államok az intézkedéssel arra akarja rábírni Pekinget, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Phenjanra. Peking számos alkalommal jelezte: elkötelezett amellett, hogy együttműködjön az Egyesült Államokkal az Észak-Korea okozta válság megoldásában. Viszont azt határozottan ellenzi, hogy egyes országok kormányai önállóan lépéseket tegyenek.

Az Air China kínai légitársaság meghatározatlan időre megszüntette járatait Peking és az észak-koreai főváros, Phenjan között. Magyarázatul az utasszám gyérülését hozta fel a Reuters kínai hírforrása. „Nem megy az üzlet” – mondta a csupán Ding néven említett illető. A forgalom visszaesését a brit hírügynökség azonban összefüggésbe hozza az Észak-Korea elleni amerikai szankciókkal.

Az Air China 2008 óta általában hetente háromszor indított járatot Phenjanba, de tavaly télen leállította őket, és csak márciusban indított újra a Peking-Phenjan vonalon repülőket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »