Nulláról indulnak újra a német koalíciós tárgyalások

A szövetségi parlament valamennyi pártját bevonja Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a kormányalakítási folyamat újraindítását célzó konzultációba – közölte az államfő hivatala szerdán. 

A közlemény szerint Frank-Walter Steinmeier ezen a héten mindazon pártok vezetőivel tárgyal, amelyek a programjuk alapján képesek lehetnek a kormányzati együttműködésre. A megbeszélések célja „a kormányalakítás valamennyi lehetőségének feltárása”.

Az államfő tárgyal a Bundestag, valamint a törvényhozás tartományokat képviselő háza, a Bundesrat és az alkotmánybíróság elnökével, és megbeszéléseket tervez alkotmányjogi szakértőkkel. A következő héten pedig találkozik a Bundestag valamennyi frakciójának vezetőivel, hogy „teljes képet alkosson a politikai és parlamenti helyzetről” – áll a közleményben.

Előzőleg az Alternatíva Németországnak (AfD) társ-frakcióvezetője, Alice Weidel nehezményezte, hogy az államfő kihagyja pártját a konzultációból. Nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy ez az AfD „antidemokratikus kirekesztése”. Az AfD a szeptemberi Bundestag-választáson elért 12,6 százalékos eredménnyel a harmadik számú politikai erő, és az államfő nem teheti meg, hogy egyszerűen nem vesz tudomást róluk – hangoztatta Alice Weidel.

A CDU/CSU, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek koalíciós egyeztetése hétfőre virradóra kudarcba fulladt, mert az FDP kivonult a több mint egy hónapja folytatott tárgyalásokról. Ezután az AfD jelezte, hogy hajlandó támogatni a CDU/CSU-t, de csak akkor, ha Angela Merkel távozik.

Eközben Nicola Beer, az FDP főtitkára az ntv hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy a liberálisok nem zárják ki végérvényesen a Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról szóló tárgyalások felújítását, ehhez azonban egy „teljesen új csomagot kell letenni az asztalra”.

A liberálisok elsősorban Angela Merkelt bírálják a tárgyalási folyamat kudarca miatt. Christian Lindner, a párt elnöke egy szerdai lapinterjúban elmondta, a tárgyalások eredményét összefoglaló záródokumentum tervezete alapján nem tekinthető a valóságtól elrugaszkodott gondolatnak, hogy a liberálisokra valójában csak azért lett volna szükség, hogy biztosítsák a többséget egy „lényegében CDU/CSU-zöldpárti koalícióhoz”.

A párt egyik alelnöke, Wolfgang Kubicki a Die Zeit című liberális hetilapnak a kancellár tárgyalásvezetői stílusát is bírálta. Mint mondta, módszertani hiba volt kisebb szakértői csoportok helyett népes tárgyalódelegációkra építeni, és engedni, hogy parttalanná váljon és elhúzódjon a folyamat, majd végül az idő múlására hivatkozva kikényszeríteni a megállapodást. A kancellár „észrevehette volna, hogy ez nem működik, és a pártok nem adják fel álláspontjukat az idő szorítása miatt” – mondta az FDP alelnöke.

Frank-Walter Steinmeier már hétfőn tárgyalt a kancellárral arról, hogy mi lehet a megoldás a pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíció gondolatának bukására. Kedden a Zöldek két társelnökével, Simone Peterrel és Cem Özdemirrel, és az FDP elnökével, Christian Lindnerrel tárgyalt. Szerdán Horst Seehofer bajor kormányfőt, a CSU elnökét fogadta, csütörtökön a CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökét, Martin Schulzot fogadja. A megbeszélések bizalmasak.

Németország második világháború utáni történetében először fordult elő, hogy egy Bundestag-választás után a koalíciókötésre készen álló pártoknak nem sikerült megállapodni a kormányalakításról. Így továbbra is hivatalban marad az ügyvezető kormány – a CDU/CSU és az SPD nagykoalíciója -, és kulcsszerepbe kerül az államfő, mert neki kell kancellárjelöltet javasolnia a Bundestagnak.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »