Meglátogatta Putyint a szír elnök

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a dél-oroszországi Szocsiban Bassár el-Aszad szíriai elnökkel találkozott, akivel megvitatta a politikai rendezés aktuális kérdéseit a közel-keleti országban – közölte a Kreml sajtószolgálata kedden.

A tájékoztató szerint az orosz elnök elismerően szólt azokról az eredményekről, amelyeket a szíriai kormányerők a terrorcsoportok elleni küzdelemben értek el. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a terrorizmus elleni végső győzelem még messze van.

A terrorizmus elleni harc befejeződésével a hosszú távú politikai rendezés lett a fő szempont – mondta, egyben örömmel fogadta azt, hogy Aszad kész együttműködni mindenkivel, aki békét és rendezést akar.

Putyin megemlítette, hogy szerdán Szocsiban találkozik Recep Tayyip Erdogan török és Haszan Róháni iráni köztársasági elnökkel. Jelezte továbbá, hogy tárgyalni akar Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel, katari emírrel, Donald Trump amerikai elnökkel és regionális vezetőkkel.

A mintegy 4 órás találkozón az orosz elnök kiemelte, a kazahsztáni Asztanában folyó béketárgyalások lehetőséget teremtettek arra, hogy mélyreható párbeszéd kezdődjön a szíriai ellenzékkel, illetve a folyamat eredményeképpen sikerült kialakítani a szíriai feszültségmentesítési övezeteket.

Aszad, aki a beszámoló szerint munkalátogatást tett Oroszországban, megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott katonai és politikai támogatást. A segítség eredményeképpen, mint mondta, Szíria számos körzetét megszabadították a terroristáktól, és ezekbe az övezetekbe visszatérhettek az onnan korábban elűzött lakosok. Az ENSZ alapokmányának, az ország szuverenitásának és függetlenségének tiszteletben tartása alapján nyújtott orosz segítséggel sikerült számos területen haladást elérni – szögezte le.

Továbbra is számítanak Oroszországra abban, hogy szavatolja a külső erők be nem avatkozását a politikai folyamatokba – hangoztatta a szíriai elnök.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek