Kim Dzsong Un tovább erősíti saját pozícióját

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eltávolított a hadsereg éléről két magas rangú tisztet, hogy erősítse a saját pozícióját és csökkentse a haderő súlyát az ország vezetésében – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) arról tájékoztatta a dél-koreai törvényhozókat, hogy értesüléseik szerint büntetőintézkedéseket hoztak Észak-Koreában Hvang Pjong Szo, a hadsereg végrehajtó bizottságának (politbüro) igazgatója, illetve Kim Von Hong, a testület igazgatóhelyettese ellen a Koreai Munkapárttal szembeni „tiszteletlenségük” miatt. Arról nincs információ, hogy milyen súlyos büntetéssel sújtották a két tisztet, de feltételezhetően átnevelő munkatáborba küldték őket.

Hvang Pjong Szo egy időben az észak-koreai Nemzeti Védelmi Bizottság alelnöke volt, azaz gyakorlatilag a hatalom második számú birtokosa Kim Dzsong Un után. Ő vezette azt az észak-koreai delegációt, amely 2014-ben az Ázsiai Játékok záróünnepségére váratlanul Dél-Koreába látogatott, és amelynek tagjai megbeszélést folytattak a dél-koreai országegyesítési miniszterrel és a nemzetbiztonsági tanácsadóval.

Kim Von Hong 2012 óta állambiztonsági miniszter is volt. Kulcsfontosságú szerepet játszott 2013-ban Kim Dzsong Un befolyásos nagybátyjának, Csang Szong Teknek a letartóztatásában és kivégzésében.

Szakértők szerint a két magas rangú tiszt eltávolításával Kim újabb lépést tett afelé, hogy szakítson az apja, Kim Dzsong Il által bevezetett úgynevezett Szongun-politikával, amely a hadsereget teszi első helyre. Ehelyett Kim azt az elgondolást akarja erősíteni, hogy a párt mindig a hadsereg felett áll. Becslések szerit az észak-koreai vezető 2011 óta mintegy száz katonai és kormányzati tisztségviselőt végeztetett ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »