A Société Générale nem kíván a Nemzeti Front számlavezető bankja lenni

A Société Générale francia bank azt kérte a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front párttól, hogy szüntesse meg valamennyi számláját a pénzintézetnél – erősítették meg kedden a párt vezető politikusai a Médiapart tényfeltáró portál és a France Inter francia közrádió értesülését.

„A Société Générale volt a Nemzeti Front bankja több évtizede, de júliusban jelezte nekünk, hogy megszünteti valamennyi számlánkat. Nem adott semmilyen magyarázatot. Minden belső fórumot megjártam, nem vezetett semmire” – mondta a BFM francia hírtelevíziónak Wallerand de Saint-Just, a radikális jobboldali párt pénztárnoka. „A Nemzeti Front (anyagi) helyzete teljesen rendben van, és a párt a banki szabályozást teljes mértékben betartja” – tette hozzá.

A Société Générale annyit közölt, hogy „a banktitokra tekintettel semmit nem mondhat egy magánjellegű ügyről”. „Annyit azonban szeretnénk pontosítani, hogy az ügyfeleinkkel folytatott kapcsolatainkban, legyen szó számlanyitásról vagy egy számla megszüntetéséről, az érvényben lévő szabályozást és azokat a követelményeket követjük, amelyek kötelezően érvényesek egy pénzintézetre” – írta közleményében a bank.

David Rachline, a Nemzeti Front kommunikációs igazgatója szerint pártjának viszonya a bankokhoz „korunk egyik nagy demokratikus botránya”. Emlékeztetett arra, hogy a tavaszi elnökválasztási kampányban egyetlen francia bank sem volt hajlandó hitelt adni a Nemzeti Frontnak. Szerinte ez azért is meglepő, mert a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak „tízszer-hússzor eladósodottabbak”, mint a Nemzeti Front, s ők mégis kapnak kölcsönt Franciaországban.

A Nemzeti Front 2014-ben 9 millió eurós hitelt vett fel az Első Cseh-Orosz Bank nevű orosz pénzintézettől arra hivatkozva, hogy a francia bankok nem nyújtanak hitelt neki. Júniusban három százalékos kamatozású „patrióta hitelezést” hirdetett meg Marine Le Pen pártja nemzetgyűlési kampányának finanszírozására, miután az elnökválasztási kampányát a francia bankok mellett külföldi pénzintézetek sem kívánták finanszírozni.

Kapcsolódó cikkünk: Lassan szétesik a francia Nemzeti Front

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »