Trump és Macron megvitatták a libanoni helyzetet

Donald Trump amerikai elnök szombaton francia kollégájával, Emmanuel Macronnal tárgyalt telefonon a libanoni válságról – tudatta a Fehér Ház.

A francia államfő korábban több vezetővel egyeztetett a kérdésről azt követően, hogy Párizsban fogadta Szaad Haríri meglepetésszerűen lemondott libanoni miniszterelnököt.

A Fehér Ház szerint Trump és Macron egyetértett abban: a szövetségeseknek együtt kell működniük, hogy ellensúlyozhassák a Hezbollah szélsőséges libanoni síita szervezet és Irán „térséget destabilizáló tevékenységeit”.

Macron Trumpon kívül Michel Aun libanoni államfővel, Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnökkel, Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel és António Guterres ENSZ-főtitkárral is telefonos megbeszélést folytatott a közel-keleti problémákról. A francia elnöki palota közölte, hogy az államfő a következő napokban további nemzetközi vezetőket keres majd meg.

Macron megerősítette, hogy Iránnal is szeretné felvenni a kapcsolatot. Az iszlám köztársaság részrehajlással vádolta meg Párizst Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter bírálatai után.

Haríri november 4-én egy Rijádból közvetített televíziós beszédben közölte: távozik a kormányfői tisztségből, mert félti az életét, illetve, mert – szavai szerint – Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet „rátette kezét” országára. Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, majd házi őrizetbe helyezték. Franciaország közvetíteni próbál Libanon ügyében, ezért Macron elnök a múlt héten váratlan látogatást tett Rijádban, ezt követően pedig Párizsban fogadta Harírit. A libanoni politikus jelezte: a napokban hazatér, és szerdán szeretne részt venni a függetlenség napi ünnepségen.

Kapcsolódó cikkünk: Ellentmondásos hírek a libanoni miniszterelnök hazatéréséről

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »