Megszakíthatja kapcsolatait az USA-val a Palesztin Felszabadítási Szervezet

Mindennemű kommunikáció megszüntetésével fenyegette meg a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) az Egyesült Államokat szombaton, ha a Trump-kormány bezáratja a szervezet diplomáciai képviseletét Washingtonban.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a PFSZ és Washington közötti potenciális zavar alááshatja Trump terveit a közel-keleti béke megteremtésére, amelynek feladatával vejét, Jared Kushnert bízta meg az amerikai elnök.

Washington pénteken jelezte, hogy bezárathatja a PFSZ képviseleti irodáját. Az amerikai kormány szerint a PFSZ megsértett egy amerikai jogi rendelkezést, amely szerint ha a palesztinok a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot arra akarják rávenni, hogy izraeliek ellen indítson eljárást palesztinok ellen elkövetett bűncselekmények miatt, akkor a PFSZ nem működtethet diplomáciai képviseleti irodát az Egyesült Államok fővárosában.

Száeb Erekat, a PFSZ főtárgyalója „sajnálatosnak és elfogadhatatlannak” nevezte az amerikai kormányzatnak a szervezet képviseletének bezárására vonatkozó döntését. Erekat azzal vádolta Washingtont, hogy meghunyászkodik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya nyomására, méghozzá abban az időben, amikor a PFSZ próbál együttműködni a konfliktus rendezése érdekében.

A Trump-kormányzat egyelőre nem reagált a PFSZ fenyegetésére, Izrael pedig a PFSZ-képviselet bezárását az Egyesült Államok jogi ügyének minősítette.

Az amerikai elnöknek 90 napja van eldönteni, hogy a palesztinok érdemi tárgyalást folytatnak-e Izraellel. Amennyiben úgy dönt, hogy igen, a képviselet újra kinyithat – mondták amerikai tisztviselők. Washingtoni tisztségviselők azt hangoztatták ezzel összefüggésben: a lépésnek nem az a célja, hogy gyengítsék a palesztinok tárgyalási pozícióját, a döntés az amerikai törvények elkerülhetetlen következménye.

A PFSZ egyik tisztviselője, Hanan Asravi kijelentette: az Egyesült Államok feladja a békekötő szerepét a közel-keleti térségben azzal, hogy nem tesz kivételt a szervezettel a törvény hatálya tekintetében. Száeb Erekat a képviselet bezárására reagálva egy videóüzenetben leszögezte: „Felfüggesztjük kommunikánciókat ezzel az amerikai kormányzattal”.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »