Sokat törlesztett Portugália az IMF-nek

Portugália a kamattörlesztés megtakarítása érdekében lejárat előtt visszafizet egy 2,78 milliárd eurós hitelrészletet a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) – jelentette be az ország pénzügyminisztériuma pénteken.

A minisztérium közleménye szerint Portugália a tőkepiacon már olcsóbban jut hitelhez, mint amekkora kamatot az IMF-hitel után kell fizetnie. Az ország jövőre is idő előtti törlesztést tervez.

Portugáliát 2011-ben az Európai Unió és az IMF közös, 78 milliárd eurós mentőcsomagja mentette meg az államcsődtől. Az ország 2014-ben lépett ki a finanszírozási programból.

A Portugáliának megajánlott 78 milliárd euró csaknem harmadát az IMF állta és ennek az összegnek mintegy 76 százalékát már visszafizette Lisszabon. Az ország idén mintegy 9 milliárd eurót törlesztett a Nemzetközi Valutaalapnak.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »