Rakéta-tengeralattjárót építhet Észak-Korea

Elképzelhető, hogy Észak-Korea ballisztikus rakéták kilövésére képes tengeralattjárót épít – jelentette az országban zajló eseményeket figyelő egyik szervezet, a washingtoni székhelyű 38 North csütörtökön.

A szervezet olyan műholdképek alapján hívta fel a figyelmet Észak-Korea ezen tevékenységére, amelyek egy Szinpo város melletti haditengerészeti hajógyárról készültek november 5-én.

A felvételeken a nyomáskiegyenlítő hajótest részeit vélte felfedezni a 38 North, amiből arra következtetett, hogy egy új típusú, valószínűleg Szinpo-C osztályú ballisztikusrakéta-kilövő tengeralattjáró építési munkái folynak. Ez a típus a Szinpo osztályú kísérleti tengeralattjáró továbbfejlesztett változata.

Észak-Korea a nyáron háromszor is végrehajtott kísérleti rakétaindítást tengeralattjáróról. Az amerikai erők szerint a tesztek sikertelenek voltak.

A Koreai-félszigeten feszült a helyzet részben az észak-koreai atom- és rakétaprogram, másrészt az Egyesült Államok és térségbeli szövetségeseinek gyakorlatozásai miatt. Szeptember 3-án Phenjan bejelentette, hogy sikeres föld alatti robbantást hajtott végre hidrogénbombával.

Legutóbbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »