Erősítést kaptak az amerikai csapatok Afganisztánban

Mintegy háromezer amerikai katonát vezényeltek Afganisztánba Donald Trump amerikai elnök stratégiájának megfelelően – közölte csütörtökön a Pentagon.

Az amerikai védelmi tárca korábban 11 ezerre becsülte a 2001-es amerikai invázió óta konfliktus sújtotta Afganisztánban állomásozó katonák számát. A Fehér Ház szeptemberben további 3000 amerikai tengerészgyalogos küldését hagyta jóvá John Nicholson tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők főparancsnokának kérése alapján.

Az amerikai vezérkar tagja, Kenneth McKenzie tábornok sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy megérkezett az erősítés Afganisztánba, így mintegy 14 ezerre nőtt a országban szolgáló amerikai katonák száma. Az újonnan érkezett fegyveresek feladata az afgán hadsereg katonai kiképzésének erősítése és az afgán légierő fejlesztése.

Nicholson korábban azt mondta, hogy a Donald Trump által meghirdetett új amerikai stratégia Afganisztánban hosszú távú elköteleződést jelent. A tábornok dicsérte azt, hogy az amerikai kormányzat nem jelöl ki önkényesen megválasztott időpontot az afganisztáni amerikai csapatoknak eredmények eléréséhez. Ez „bizonyítéka változatlan elkötelezettségünknek” – szögezte le.

Donald Trump stratégiája az Egyesült Államok korlátok nélküli afganisztáni jelenlétét vázolja fel, ennek képezi részét a mérsékelt csapaterősítés. Trump elődje, Barack Obama ennek ellenkezőjét, az amerikai katonák fokozatos kivonását rendelte el. Az Egyesült Államok a háború csúcspontján, 7 évvel ezelőtt mintegy 100 ezer katonát állomásoztatott Afganisztánban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »