A korrupcióval gyanúsítottak vagyonából töltik fel a szaúdi államkasszát

Megállapodásokat kötnek a szaúdi hatóságok egyes, a korrupcióellenes műveletben őrizetbe vett vezetőkkel, ennek értelmében vagyonuk átadása és készpénz fejében visszakapják szabadságukat – közölték az ügyet jól ismerő illetékesek.

A megállapodásban különválasztják a vagyontárgyakat és a részvényeket, a fizetendő készpénz megállapításához pedig ellenőrzik a bankszámlákat – mondta a nevének elhallgatását kérő egyik vezető a Reuters brit hírügynökségnek.

Hercegeket, magas rangú vezetőket és üzletemberek tucatjait – közöttük minisztereket és milliárdosokat – vettek őrizetbe egy korrupcióellenes eljárás során november elején Szaúd-Arábiában.

Az intézkedések – legalábbis részben – Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hatalmának erősítését célozzák, de az új fejlemények alapján az államkassza gyors feltöltése is a célok között lehetett.

Letartóztatások és korrupciógyanú a szaúdi királyi családban

Villámgyors elszámoltatás folyik Szaúd-Arábiában

Az állami költségvetés alacsony olajárak miatt kialakult deficitje miatt Rijád csökkenti a kiadásait, emellett pedig növeli az adókat és az illetékeket. A szaúdi kormány az elmúlt években nyomást gyakorolt vagyonos állampolgáraira, hogy fektessenek be többet a királyságban, és hozzák haza külföldön tartott vagyonuk egy részét.

A november elején lezajlott korrupciós letartóztatási hullám ennek a folyamatnak a kibővítése lehet, a Financial Times híre szerint ugyanis egyes esetekben a kormány – szabadságuk fejében – a gyanúsítottak vagyonának 70 százalékára ráteszi a kezét, hogy dollármilliárdokkal töltse fel az államkasszát.

Az érintettek között van al-Valíd bin Talál herceg, milliárdos, a királyság egyik legbefolyásosabb üzletembere is. Egy másik üzletembernek több tízmillió riyalt (1 riyal = mintegy 70 forint) vettek le a számlájáról, miután aláírta a megállapodást. Egy másik esetben egy volt magas rangú vezető beleegyezett, hogy lemond 4 milliárd riyal értékű részvényeinek tulajdonjogáról – közölte az illetékes.

A szaúdi kormány a héten több intézkedést hozott számlák befagyasztásától tehermentes vagyonok kisajátításáig, illetve elkobzásáig – mondta egy másik vezető. A szaúdi kormány egyelőre nem reagált az ügyre, a források pedig nevük elhallgatását kérték, miután a megállapodások nem publikusak.

A szaúdi hatóságok eddig 208 embert hallgattak ki a korrupcióellenes vizsgálat keretében, és legalább 100 milliárd dollárra becsülik a korrupció révén eltulajdonított összegeket – közölte egy illetékes a múlt héten, amikor a nyomozás a királyság határain túl átterjedt az Egyesült Arab Emírségekre is.

Több száz új név a szaúdi korrupciós listán, jönnek a befagyasztások

Az Egyesült Államok szoros figyelemmel követi a szaúdi helyzetet – közölte pénteken Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. A CNBC televízióban arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a véleménye a gazdag őrizetesekkel kötött alkukról a vagyonuknak a szabadságuk fejében történő átadásáról, Mnuchin kijelentette:

„Úgy vélem, hogy (Mohamed bin Szalmán) trónörökös nagy üzletet csinál az ország átalakításával”.

Forrás: AFP / CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »