A kongresszuson már átment Trump adótörvénye

Az amerikai képviselőház megszavazta csütörtökön a nagyarányú adócsökkentést javasló adótörvény tervezetét, amelyről ezután a szenátusban voksolnak majd.

A képviselőház 227:205 arányban szavazta meg az 1500 milliárd dolláros adócsökkentést javasló törvénytervezetet, amely – ha a szenátusban is elfogadják – az elmúlt három évtized legnagyobb arányú adócsökkentését jelenti mind a vállalkozások, mind az állampolgárok számára.

A voksolás előtt Donald Trump is a kongresszus épületébe érkezett, ahol zárt ajtók mögött a republikánus képviselőcsoporttal tanácskozott, Paul Ryan házelnök pedig beszédben buzdította a törvényhozókat. A házelnök utalt arra, hogy a gazdaság évek óta stagnál. „Ez a gazdaság messze a lehetőségei alatt teljesít, évi 1-2 százalékos akadozó növekedéssel” – fogalmazott Ryan, hozzátéve, hogy az átlag-amerikai családok mindegyike, jövedelmétől függetlenül, élvezi majd az adócsökkentés előnyeit.

  • A törvénytervezet:
  • rendkívüli mértében egyszerűsíti a bonyolult adórendszert,
  • csökkenti a jövedelmiadó-sávok számát,
  • jelentős adócsökkentést javasol mind az egyéneknek, mind a vállalkozásoknak,
  • számos adó-jóváírási formát megszüntet,
  • valamint kedvezőbbé teszi a családok és a családi vállalkozások adózási feltételeit.

A terv egyes részletei már korábban nyilvánosságra kerültek, sőt, meg is vitatták ezeket, hiszen Donald Trump elnök szeptember végén beszédben vázolta fel, majd országjáró körúton népszerűsítette elképzeléseit. A törvényjavaslatban lényegében ugyanezek, a Trump által már jelzett elemek jelennek meg.

A demokrata párti törvényhozók nem támogatták a tervezetet, mert úgy vélik: a magas jövedelműeket segíti.

A szenátusban egyelőre bizottságokban tárgyalják a törvénytervezetet és a Hálaadás jövő heti ünnepe után tervezik a plenáris szavazást. Egyelőre hat szenátor, köztük John McCain és a jövőre visszavonuló Bob Corker és Jeff Flake szavazata még nem biztos. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor a Fox televíziónak csütörtökön azt nyilatkozta: „Ha ezzel elbukunk, végünk van, a republikánus többség nem létezik többé. S ez valószínűleg a párt végét is jelenti majd”.

A törvényjavaslatot, ha a szenátus is elfogadja, össze kell „fésülni”. Mind a képviselőház, mind a szenátus ugyanis saját törvényjavaslatot dolgoz ki, és ezt egyezteti. A szenátusi változat azonban lényegében megegyezik a képviselőházival, eltérés csupán egyes részletkérdésekben van.

Kapcsolódó cikkünk: Az IMF szerint kulcsfontosságú lenne az amerikai adóreform

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »