Spanyolország kivételével csökkent a bevándorlók száma az EU-ban

Októberben mintegy 15 ezer bevándorló érkezett az Európai Unióba a négy fő migrációs útvonalon; az olasz partokon regisztrált migránsok száma a korábbiakhoz képest továbbra is alacsony, Spanyolországba viszont több mint kétszer annyian érkeztek, mint a múlt hónapban – derült ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) friss jelentéséből.

Az idei év első tíz hónapjában összesen 173 ezer új menedékkérőt regisztráltak az EU-ban, ami 63 százalékkal kevesebb, mint 2016 azonos időszakában volt. Közülük 112 ezren Olaszországba érkeztek, akiknek a többsége nigériai, guineai, elefántcsontparti és bangladesi állampolgár volt. Az olasz partokra októberben 6700-an érkeztek Észak-Afrikából, nagyjából annyian, mint szeptemberben.

A görög szigeteken kikötő – többségében szíriai, iraki és afgán – menedékkérők száma 4900 körül alakult októberben, és ezzel 31 500-ra emelkedett az idén érkezők száma, ami 82 százalékos csökkentést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Spanyolországba az év eleje óta nagyjából 15 500-an érkeztek, ebből 3300-an a múlt hónapban, ami több mint kétszerese a szeptemberi adatoknak. Itt a bevándorlók legnagyobb csoportját a marokkóiak, az algériaiak és az elefántcsontpartiak alkották.

A Földközi-tenger nyugati részén húzódó útvonalon a migrációs nyomás erősödésének egyik legfőbb okaként a származási és tranzitországokban fokozódó instabilitást jelölte meg korábban a Frontex, rámutatva, hogy az emelkedés ellenére ez még mindig csak a harmadik legnépszerűbb tranzitútvonal Európa felé.

A nyugat-balkáni útvonal kapcsán mindössze annyit írt az ügynökség, hogy az érkezők száma „viszonylag alacsony volt a térségbeli országok szoros határellenőrzési együttműködésének következtében”.

Kapcsolódó cikkünk: Csökkenő tendenciát mutat a menedékkérők száma Ausztriában

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »