Elindul a katalán választáson a Brüsszelbe menekült exelnök

Indul a spanyol kormány által kiírt előrehozott katalóniai választásokon a térség leváltott szakadár elnöke, Carles Puigdemont, aki Brüsszelbe menekült tisztségéből történt eltávolítása után – jelentette az El Punt-Avui katalán televíziócsatorna szerdán.

Puigdemont közölte, hogy jelölteket válogat, akikkel a december 21-re kiírt választásokon indulna Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) név alatt. A jelöltlistán pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) tagjai és független, politikai háttérrel nem bíró személyek fognak szerepelni – mondta a menesztett katalán elnök.

A PDeCAT közölte: jóváhagyta Puigdemont kérését, hogy külön jelöltlistát állíthasson. A szakadár katalán elnök Brüsszelből tervez kampányolni.

A Belgiumban tartózkodó Puigdemont és volt kabinetjének négy tagja ellen a spanyol hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, de egy belga bíró feltételes szabadlábra helyezte őket, miután a katalán politikusok feladták magukat. Az illetékes bíróság viszont még nem zárta le az ügyet, nem hozott döntést arról, hogy kiadják-e a szökött szakadár vezetőket Spanyolországnak. Az öt katalán engedély nélkül nem hagyhatja Belgiumot, és pénteken meg kell jelenniük a bíróságon. Megfigyelők szerint még ha a törvényszék engedélyezi is kiadásukat, annak folyamata hónapokig is elhúzódhat.

Brüsszel, 2017. november 7. Carles Puigdemont menesztett katalán elnök a katalán himnuszt énekli a támogatására Brüsszelbe utazott katalán polgármesterekkel tartott tanácskozáson 2017. november 7-én. Az európai elfogatóparancs alatt álló, az elõzõ napon feltételesen szabadlábra helyezett Puigdemont-t és a volt kabinetje négy, Belgiumban tartózkodó tagját november 17-re idézték be az illetékes belga bíróságra. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Brüsszel, 2017. november 7.
Carles Puigdemont menesztett katalán elnök a katalán himnuszt énekli a támogatására Brüsszelbe utazott katalán polgármesterekkel tartott tanácskozáson 2017. november 7-én. Az európai elfogatóparancs alatt álló, az előző napon feltételesen szabadlábra helyezett Puigdemont-t és a volt kabinetje négy, Belgiumban tartózkodó tagját november 17-re idézték be az illetékes belga bíróságra. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon.

Puigdemontot és volt kormányának 13 tagját (köztük a Belgiumban tartózkodó 4 kabinettagot) Spanyolországban akár 30 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. Azt a 9 politikus, aki Spanyolországban maradt, előzetes letartóztatásba helyezték.

A belga fővárosban sokan arra számítottak, hogy politikai menedékjogot fog kérni a volt katalán elnök, miután Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná. A leváltott elnök akkor azonban azt közölte: nem kér politikai menedéket, viszont nem is tér vissza Katalóniába, amíg nem kap „világos biztosítékokat” a spanyol hatóságoktól a tisztességes eljárásra.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást, amelyen a résztvevőknek, a választásra jogosultak 42,3 százalékának mintegy 90 százaléka szavazott az elszakadásra Spanyolországtól. Madrid a szavazást alkotmányellenesnek minősítette. A katalán parlament október 27-én kiáltotta ki a függetlenséget, Mariano Rajoy spanyol kormányfő még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »