Elégedetlenek a csehek a képviselőházi választás eredményével

A csehek 43 százaléka elégedett az októberi képviselőházi választás eredményével, és így, akárcsak a 2013-as választáskor, ismét többségben vannak az elégedetlenek – derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön tették közzé Prágában.

A STEM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a választás után a megkérdezettek 31 százaléka számít belpolitikai stabilitásra, aránylag gyors kormányalakításra, míg 39 százalék szerint a belpolitikai helyzet nagyon ingatag lesz. Mintegy 30 százalék nem nyilvánított egyértelmű véleményt a kérdésben, illetve a két pólus között helyezkedik el.

A derűlátó 31 százalék szerint az év végéig létrejöhet az új kormány. A belpolitikai bizonytalanságra számítók pedig úgy vélik, hogy az új cseh kormány csak márciusban vagy később alakul meg, illetve meg sem alakul és előrehozott képviselőházi választásra lesz szükség.

„Amennyiben összehasonlítjuk a 2013-as képviselőházi választás utáni helyzetet a mai helyzettel, láthatjuk, hogy nincs köztük lényeges különbség. Jelenleg valamivel talán borúlátóbbak az emberek” – olvasható a STEM összegzésében.

A STEM szerint különbség van a választáson részt vevők és a voksolást bármi oknál fogva kihagyók véleménye között. A résztvevők körében az elégedettek és az elégedetlenek aránya 50-50 százalék, míg a nem voksolók körében az elégedettek aránya 30 százalék, az elégedetleneké pedig 70 százalék.

Az októberi csehországi képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte fölényesen, így a 200 tagú alsóházban 78 mandátuma lesz. A parlamenti alsóházba összesen kilenc párt és mozgalom került be, ami új rekordnak számít.

Kapcsolódó cikkünk: Rögös lesz az út a cseh kormányalakításig

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »