50 milliárd dolláros rekordüzletet kötött az Airbus

Megütötte a főnyereményt az Airbus a Dubajban zajló nemzetközi légi vásáron: összesen  49,5 milliárd dollárért 430 repülőgépre kapott megrendelést az amerikai Indigo Partners légitársaságtól.

Az amerikai fapados szektor „befektető-veteránja”, a Bill Franke által vezetett Indigo Partners szerdán reggel írta alá az előzetes megrendelést, amely 273 darab A320neos és 157 darab A321neos típusú repülőgép vásárlásáról szól. Az üzlet többek között a Wizz Airnek, a Frontier Airlinesnak, a Jetsmartnak és a mexikói Volarisnak jelent új repülőgépeket, az Indigo ugyanis mind a négy légitársaságnál részvényes.

„Kutattunk egy kicsit, és nem hisszük, hogy létezett valaha ennél nagyobb megrendelés” – mondta Franke szerdai sajtótájékoztatóján Dubajban.

Az Airbus azért megjegyezte, hogy repülőgépek listaára 49,5 milliárd dollár, amit az Indigo „sajnálatos módon” nem fizetett meg, ezért a végső, tényleges összeget még nem tudják megmondani.

Franke elmondta, hogy az ügylet értékesítési és visszlízing alapon történik, valamint hogy a megvalósítása előtt még kutatnia kell a finanszírozási erőforrásokat. Az iparági veterán mindenesetre hozzátette, hogy szerinte nem lesz gond az üzlettel, és reményét fejezte ki, hogy az év végéig hivatalosan is nyélbe üthetik.

Az üzlet hangsúlyos pontot tesz az Airbus értékesítési vezetőjének, John Leahy karrierjének a végére, aki húsz év után nemsokára nyugdíjba vonul. A bejelentés során Leahy elmondta, hogy a „hihetetlen” megrendelés nem befolyásolja az Airbus jelenlegi termelési arányát.

Az Airbus idén egyfolytában a Boeing után kullogott megrendelések szempontjából, a gigaüzlet azonban határozottan első helyre repíti az európai repülőgépgyártót.

Azért persze a Boeing sem szomorkodik, ugyanis néhány nappal ezelőtt az Emirates dubaji légitársaság 15,1 milliárd dollár értékben rendelt tőle negyven új Boeing 787-10 Dreamliner típusú repülőgépet. Tovább

Korábban írtuk:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »