Már a világ vagyonának több mint fele van a leggazdagabbaknál

Soha nem tulajdonolták még a leggazdagabbak a világ javait akkora arányban, mint idén: 2008-ban még “csak” a teljes javak 42,5%-a, míg 2017-ben már 50,1%-a volt a felső 1% kezében, a válság csúcsa óta pedig részesedésük minden évben növekedett – derül ki a Credit Suisse jelentéséből.

A kedden publikált tanulmány külön felhívja rá a figyelmet, hogy a leggazdagabbak vagyonának méretén sem látszik már a pénzügyi válság hatása, az összvagyonuk 2013-ban újra elérte el a 2000-ben mért szintet, azóta pedig minden egyes évben növekedett. A dollármilliomosok száma csak a tavalyi évben 2,3 millióval nőtt, így elérte a 36 millió főt.

Ez a vagyoni csoport jelenleg a teljes népesség 0,7%-át adja, és a globális vagyon 46%-át (!) kontrollálja, amely 280 trillió dollárt tesz ki. Ellenben a legszegényebb tömeg, az a 3,5 milliárd ember, akik a munkaképes korú népesség 70 százalékát adják globálisan, fejenként kevesebb mint 10 ezer dollárnyi (2,7 millió forint) vagyonnal rendelkeznek és a globális javaknak mindössze 2,7 százalékát birtokolják.

wealth_graph

A világ felnőtt népességének és vagyonának eloszlása vagyoni csoportok szerint – grafikon forrása: Guardian / Credit Suisse

Nem nagy meglepetés, de a jelentés szerint ennek a tömegnek a döntő része a fejlődő országokban található: a felnőttek több mint 90 százaléka esik ebbe a csoportba Indiában és Afrikában. A fekete kontinens legszegényebb országaiban a lakosságnak csaknem 100 százaléka kevesebb vagyonnal bír, mint a már fent említett 2,7 millió forint.

Amerika száguld

A világ vagyona mostanra elérte a 280 trillió dollárt, ami 27 százalékkal magasabb, mint egy évtizeddel ezelőtt, a válság kezdetén. A tavalyi évben nőtt a legnagyobb arányban a világ vagyona 2012-óta: 6,4 százalékkal.

A legnagyobb termelő az USA volt, melynek háztartásai egy év alatt 8,5 trillió dollárt halmoztak fel, mely több mint a teljes, 16,7 trilliós gazdagodás fele. Ehhez a léptékhez kellett az európai stabilitás is, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is bekerült az abszolút gazdagodást elérők TOP 10-ébe. Százalékos arányban a lengyelek növekedtek leginkább, 18 százalékkal, melyet a részvénypiac felfutásának köszönhetnek.

Svájcban a legkiegyenlítettebb a helyzet és itt van átlagosan a legnagyobb vagyona egy főnek: 537.600 dollár, azaz 143 millió forint. 

Az előrejelzések szerint a növekedési ütem töretlen lesz a következő öt évben, így 2022-ben már 341 trillió dollárnyi vagyonnak örülhet az emberiség.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Guardian / Credit Suisse

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »