Szovjet típusú összeomlás várhat Kínára

Szovjet típusú összeomlás várhat Kínára, ha az ország vezetése nem lép fel még határozottabban a korrupció ellen – figyelmeztetett a Zsenmin Zsipao című központi pártlap szerdai vezércikkének szerzője.

Jang Hsziao-tu, akit októberben újonnan választottak be a Kínai Kommunista Párt 25 tagú politikai bizottságába, leszögezte: ha nem sikerül legyűrni a korrupciót, akkor fennáll a veszély, hogy „a vörös ország színt válthat”.

Szokatlanul közvetlen és éles megfogalmazású bírálatában Jang úgy vélte, hogy „egy korábbi időszakban” hagyták, hogy a korrupció olyan méreteket öltsön, amelynek következtében a párt vezetése meggyengült, lazult az ellenőrzés, és ideológiai fásultság uralkodott.

„A párt és az ország népe ugyanarra a régi útra léphet rá, amely tönkretette a Szovjetuniót és a keleti blokkot” – írta Jang, aki egyben a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó ellenőrzési miniszter tisztségét is betölti.

Kifejtette: Hszi Csin-ping elnök forradalmi eredményeket ért el a korrupció elleni harcban azzal, hogy „a kés élét befelé fordította”. Ugyanakkor a párt politikai ökoszisztémáját még számos szennyező tényezőtől meg kell szabadítani, és a korrupció elleni küzdelem továbbra is nehéz és összetett probléma. Jang hozzátette azt is, hogy e tekintetben már nincs visszaút, csak előre lehet haladni, és nem szabad szünetet tartani vagy megpihenni.

A pártlapban megjelent legújabb vezércikk erős jelzés abba az irányba, hogy Hszi Csin-ping továbbra is mélyen elkötelezett a korrupció felszámolása mellett, annak ellenére, hogy pár hete az elnök jobbkezének, Kína második legnagyobb hatalmú politikusának számító Vang Csi-sant leváltották a korrupció elleni hivatal éléről. Vang Csi-san utódja, Csao Le-csi egyébként hasonlóan erős szavakat használó vezércikket írt a témában a Zsenmin Zsipao múlt szombati számában.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »