Egymás után minősítik le Venezuelát, jön az adósságátütemezés

Miközben egy újabb nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is  „részleges csőd” kategóriába helyezte Venezuela hosszú távú devizaadósságát, a dél-amerikai ország két kormánytagja Moszkvában megállapodott az Oroszországgal szembeni adósság átütemezéséről.

Kedden a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő rontotta „részleges csőd” kategóriába Venezuela hosszú távú devizaadósságát, miután Venezuela nem tudott időben rendezni egyik kötvénye után 200 millió dollár hozamtartozást.

Az ország eddig is a világ egyik legkockázatosabb adósa volt, ennek megfelelően „C” besorolással, amit RD (Restricted Default), azaz „részleges csőd” minősítésre rontott kedden az S&P, majd szerdán a Fitch.

Venezuela az ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli át. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése és számos hibás gazdasági döntés miatt megroggyant.

Jön az adósságátütemezés

Szerdán jelentették be, hogy a Moszkvában tárgyaló két venezuelai kormánytag, a pénzügyminiszter és a mezőgazdasági miniszter megállapodott az Oroszországgal szembeni 3,15 milliárd dolláros venezuelai adósság átütemezéséről.

Az orosz pénzügyminisztérium honlapjára felkerült információ szerint „Venezuelának a tartozást 10 év alatt kell visszafizetnie, a törlesztés összege az első hat évben minimális lesz”.

Venezuela devizatartaléka 9,929 milliárd dollár volt szeptember végén, ami csaknem két évtizede a legalacsonyabb.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »