Ifjabb Trump beismerte, hogy kapcsolatban állt a WikiLeaks-szel apja kampánya alatt

Ifjabb Donald Trump, Donald Trump amerikai elnök  legidősebb  fia helyi idő szerint hétfőn beismerte, hogy közvetlen kapcsolatban állt a WikiLeaks tényfeltáró és kiszivárogtató oldal munkatársaival a 2016-os amerikai elnökválasztás előtti hetekben.

Ifjabb Donald Trump 2016 szeptembere és 2017 júliusa között folytatott levelezéséről a The Atlantic című amerikai folyóirat cikkezett először hétfőn. A demokraták azt hangoztatták: ez egy újabb bizonyíték arra, hogy Trump kampánystábja a WikiLeaks közvetítésével kapcsolatot tartott fenn Moszkvával. A WikiLeaks szivárogtatta ki Hillary Clinton demokrata elnökjelölt levelezését az elnökválasztási kampány finisében, amelyet eredetileg egy orosz hackerakció keretében sikerült megszerezni. “Ez egy újabb jele annak, hogy Trump kampánystábja a legmagasabb szinteken hajlandó volt elfogadni külföldi segítséget” – idézte a Bloomberg amerikai hírügynökség Adam Schiff demokrata képviselőt, a hírszerzési bizottság tagját.

Korábban írtuk: Tovább dagad az ifjabb Trump körüli botrány

A Trump-fiú igyekezett kisebbíteni a hír jelentőségét arra hivatkozva, hogy a WikiLeaks-szel folytatott magánjellegű kommunikációja ismert volt az illetékes kongresszusi bizottságok előtt. A  hír felröppenése után a Twitteren is megosztotta teljes levélváltását a portállal. Bár nem utasította vissza a WikiLeaks megkeresését, ifjabb Trump üzeneteinek lényege kimerült az udvariaskodásban és visszafogott érdeklődésben.

A WikiLeaks részéről annál nagyobb volt az érdeklődés. Az aktivisták fián keresztül igyekeztek javaslatokat tenni az akkori republikánus elnökjelöltnek. A többi között arra kérték ifjabb Trumpot, hogy biztonságos csatornákon keresztül küldje el nekik apja adóbevallását, amelyet aztán kiszivárogtathatnak. Erre szerintük azért lett volna szükség, hogy erősítsék a WikiLeaks pártatlanságáról alkotott képet, így nagyobb legyen a Clinton-anyagok körüli botrány. Az oldalt alapító Julian Assange hétfőn a Twitteren azt írta, nem tudja megerősíteni a levelezés hitelességét.

Alan Futerfas, az  ifjabb Trump ügyvédje hétfői közleményében hangsúlyozta: “magabiztosan állíthatjuk, hogy nem aggódunk  a dokumentumok miatt, és bármilyen velük kapcsolatos kérdést könnyedén megválaszoltunk a megfelelő fórumon”.

Mike Pence alelnök elhatárolódott a történtektől. “Az alelnök nem tudott róla, hogy bárki is kapcsolatban állt a WikiLeaks-szel, aki részt vett a kampányban” – mondta Alyssa Farah, a politikus szóvivője, aki szerint Pence is a sajtóból értesült az ügyről.

Kapcsolódó cikkünk: Az amerikaiak vád alá helyeznék a WikiLeaks alapítóját

Forrás: MTI/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »