Ifjabb Trump beismerte, hogy kapcsolatban állt a WikiLeaks-szel apja kampánya alatt

Ifjabb Donald Trump, Donald Trump amerikai elnök  legidősebb  fia helyi idő szerint hétfőn beismerte, hogy közvetlen kapcsolatban állt a WikiLeaks tényfeltáró és kiszivárogtató oldal munkatársaival a 2016-os amerikai elnökválasztás előtti hetekben.

Ifjabb Donald Trump 2016 szeptembere és 2017 júliusa között folytatott levelezéséről a The Atlantic című amerikai folyóirat cikkezett először hétfőn. A demokraták azt hangoztatták: ez egy újabb bizonyíték arra, hogy Trump kampánystábja a WikiLeaks közvetítésével kapcsolatot tartott fenn Moszkvával. A WikiLeaks szivárogtatta ki Hillary Clinton demokrata elnökjelölt levelezését az elnökválasztási kampány finisében, amelyet eredetileg egy orosz hackerakció keretében sikerült megszerezni. „Ez egy újabb jele annak, hogy Trump kampánystábja a legmagasabb szinteken hajlandó volt elfogadni külföldi segítséget” – idézte a Bloomberg amerikai hírügynökség Adam Schiff demokrata képviselőt, a hírszerzési bizottság tagját.

Korábban írtuk: Tovább dagad az ifjabb Trump körüli botrány

A Trump-fiú igyekezett kisebbíteni a hír jelentőségét arra hivatkozva, hogy a WikiLeaks-szel folytatott magánjellegű kommunikációja ismert volt az illetékes kongresszusi bizottságok előtt. A  hír felröppenése után a Twitteren is megosztotta teljes levélváltását a portállal. Bár nem utasította vissza a WikiLeaks megkeresését, ifjabb Trump üzeneteinek lényege kimerült az udvariaskodásban és visszafogott érdeklődésben.

A WikiLeaks részéről annál nagyobb volt az érdeklődés. Az aktivisták fián keresztül igyekeztek javaslatokat tenni az akkori republikánus elnökjelöltnek. A többi között arra kérték ifjabb Trumpot, hogy biztonságos csatornákon keresztül küldje el nekik apja adóbevallását, amelyet aztán kiszivárogtathatnak. Erre szerintük azért lett volna szükség, hogy erősítsék a WikiLeaks pártatlanságáról alkotott képet, így nagyobb legyen a Clinton-anyagok körüli botrány. Az oldalt alapító Julian Assange hétfőn a Twitteren azt írta, nem tudja megerősíteni a levelezés hitelességét.

Alan Futerfas, az  ifjabb Trump ügyvédje hétfői közleményében hangsúlyozta: „magabiztosan állíthatjuk, hogy nem aggódunk  a dokumentumok miatt, és bármilyen velük kapcsolatos kérdést könnyedén megválaszoltunk a megfelelő fórumon”.

Mike Pence alelnök elhatárolódott a történtektől. „Az alelnök nem tudott róla, hogy bárki is kapcsolatban állt a WikiLeaks-szel, aki részt vett a kampányban” – mondta Alyssa Farah, a politikus szóvivője, aki szerint Pence is a sajtóból értesült az ügyről.

Kapcsolódó cikkünk: Az amerikaiak vád alá helyeznék a WikiLeaks alapítóját

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek