Perkálhatnak a biztosítók az idei természeti katasztrófák miatt

Biztosítási szempontból az egyik legköltségesebb év volt az idei a sorozatos természeti katasztrófák miatt, amelyek biztosítási kárértéke jóval meghaladja a 100 milliárd dollárt a Financial Times hétfőn ismertetett globális iparági felmérése szerint.

A londoni gazdasági napilap a harmadik negyedévi eredményjelentések szemlézése alapján arra a becslésre jutott, hogy a Harvey hurrikán, a mexikói földrengés és a többi nagy idei természeti csapás több mint 35 milliárd dollárt vitt el a legnagyobb biztosítótársaságok eredményéből.

Egyedül a londoni Lloyd’s biztosítási piac 4,5 milliárd dollár kifizetési kötelezettséget valószínűsít 2017 egészében, de a Berkshire Hathaway, az AIG, a Swiss Re és a Munich Re is komoly kárigények bejelentésével számol.

A Swiss Re főközgazdásza, Kurt Karl elmondta a Financial Timesnak, hogy már az idei év első felében is 20 milliárd dollárnyi szektorszintű kárt okoztak biztosított értékekben a természeti katasztrófák. Karl szerint a Harvey, az Irma és a Maria hurrikánok, valamint a mexikói földrengés ehhez hozzávetőleg 95 milliárd dollárnyit tett hozzá.

A londoni gazdasági napilap összegzése szerint mindezek alapján a globális biztosítási ágazat az idén 110 milliárd dollárt meghaladó, természeti csapásokból eredő biztosítási kárértékkel számolhat. Ennél csak 2005 és 2011 volt költségesebb biztosítási szempontból, az amerikai Katrina hurrikán, illetve a japán és az új-zélandi földrengések miatt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »