Soha nem volt még ilyen gyenge a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt hétfőn a lej árfolyama, a Román Nemzeti Bank által közölt árfolyam szerint egy euró 4,6495 lejt ért – legutóbb 2012 júniusában volt hasonlóan gyenge a lej, amikor Traian Basescu akkori államfő felfüggesztése okozott bizonytalanságot és politikai válságot az országban.

A lej/euró átváltási arány múlt hét szerdán haladta meg először a lélektaninak tekintett 4,6-os értéket, csütörtökön 4,6267-re, majd pénteken 4,6390-re emelkedett, és hétfőn haladta meg a több mint öt éve jegyzett 4,6397-es csúcsértéket – tájékoztatott a Mediafax hírügynökség.

 

EUR_RON_chart_mod

A hírügynökség által megszólaltatott szakértő szerint a lej gyengülése egyfelől a pénzügyi szabályozások változásával társuló bizonytalansággal, másfelől a jegybank múlt heti bejelentéseivel állhat összefüggésben. A román jegybank jelentősen megemelte az idei inflációs előrejelzését csütörtökön: míg augusztusban még csak 1,9 százalékos inflációval számolt, most már 2,7 százalékos éves inflációs valószínűsít.

Az év első felében 4,5 lejes érték körül mozgott az euró árfolyama, a kormány a 2017-es év költségvetésében 4,46 lejes euró-árfolyammal számolt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »