Német pénzből, menekülteknek épült a világ legnagyobb naperőműve

Jordánia a világ legnagyobb naperőművét helyezte hétfőn üzembe a Zaatari menekülttáborban, amelynek mintegy 80 ezer lakóját látja el ilyen módon árammal – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A 12,9 megawatt teljesítményű megújuló energiaforrásnak köszönhetően a jordániai-szíriai határon létesített tábor lakóinak sátraiban lesz világítás, illetve használhatnak hűtőszekrényeket, televíziókat, ventillátorokat, valamint a külföldön maradt rokonokkal való kapcsolattartáshoz nélkülözhetetlen mobiltelefonok utántöltése is megoldott lesz – hangsúlyozta az UNHCR.

A 15 millió eurós projekt, amelyet a német kormány finanszírozott, napi 14 órában biztosítja majd az áramellátást a menekülttáborban. A főbiztosság szerint mindez lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy folytassák tanulmányaikat, a nőknek és a fiatal lányoknak pedig, hogy biztonságosabban mozoghassanak este is a tábor területén.

Az UNHCR közölte, hogy a 40 ezer napelemmel működő erőmű évente 13 ezer tonnával segít csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, ezen felül 5,5 millió dollár fenntartási költséget is megspórolnak, amit majd a menekültekre lehet fordítani.

Világszerte egyre több menekülttáborban használnak napenergiát megfizethető, fenntartható energiaforrásként. Az Európai Bizottság szerint a kelet-kenyai félsivatagos térségben például 278 napelem lát el energiával egy kútrendszert, amely 16 ezer embernek nyújt naponta átlagosan 280 ezer liternyi ivóvizet a szomáliai határ mentén elterülő dadaabi táborban. A jordániai Azrak városában működő menekülttáborban egy 2 megawattos teljesítményű naperőmű 20 ezer szíriai menekültet lát el árammal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

szerbia

Nemsokára átalakulhat a szerb kormány

Kormányátalakítás várható Szerbiában a közeljövőben - jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök kedden, aki terveiről az államfővel is egyeztet hamarosan. A miniszterelnök ugyanakkor közölte, hogy szükség esetén akár ő is lemond, mert jelenleg a kormány nem tud csapatként működni, így pedig nem tud eredményeket felmutatni.

Read More »