Iránt gyanúsítják a bahreini olajvezeték ferobbantásával

Bahrein azzal gyanúsította meg Iránt, hogy ő áll a legfőbb olajvezetéke elleni péntek éjjeli támadás mögött; az iszlám köztársaság vasárnap tagadta a vádakat.

Bahram Gaszemi iráni külügyi szóvivő “alaptalannak és hamisnak” nevezte a bahreini hatóságok gyanúját, és visszautasította “gyerekes vádaskodásukat”.

Sejk Rasíd bin Abdullah al-Kalifa bahreini belügyminiszter szombaton azt mondta, hogy a bahreini főváros, el-Manáma közelében történt robbanást az Iránnal közvetlenül kapcsolatban álló és parancsait végrehajtó terroristák követték el. Bahrein külügyminisztere, Halíd bin Ahmed al-Kalifa is az iszlám köztársaságot vádolta a terrorcselekménynek minősített támadás elkövetésével, amelynek célja szerinte az volt, hogy megfélemlítse az állampolgárokat, és kárt okozzon a világ olajiparának.

Péntek éjjel robbanás történt a bahreini fővárostól 15 kilométerre délre található síita falu, Buri szomszédságában. Egyelőre senki sem jelentkezett az állami olajvállalat Szaúd-Arábiából érkező nyersolajat szállító vezetékét ért támadás elkövetőjeként. A hatóságok sem mondták el, hogy pontosan kiket gyanúsítanak, csak annyit közöltek: a nyomozás első eredményei alapján szándékos tettről van szó. A robbanás autókat és épületeket rongált meg, a tűzoltók ideiglenesen kitelepítették a környékbeli lakosokat.

A támadást követően Szaúd-Arábia jelezte, hogy felfüggeszti az olajszállítást a szomszédos Bahreinbe. A bahreini olajvállalat vasárnap közölte, hogy sikerült helyreállítania a megrongálódott vezetéket. A szigetország a szaúdi-bahreini osztott tulajdonban lévő Abu Szafa olajmezőről kapja a nyersolajat egy napi 230 ezer hordó kapacitású vezetéken keresztül.

A síita többségű Bahreint egy szunnita uralkodóház vezeti, amely korábban többször vádolta meg Iránt azzal, hogy elégedetlenséget szít a reformokat követelő síita lakosság körében. A 2011-es zavargásokat követően el-Manánama számos Irán által kiképzett sejtet derített fel, amelyek a hatóságok szerint szabotázsakciókra készültek az országban.

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »