Brexit: Skócia gazdaságának szüksége van a külföldi EU-munkavállalókra

A skót kormány számításai szerint évente több milliárd font hasznot hajtanak a skót gazdaságnak a Skóciában dolgozó külföldi EU-munkavállalók.

A függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette kormány a brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független bevándorlási tanácsadó bizottsághoz (Migration Advisory Committee, MAC) nyújtotta be tanulmányát. A testület feladata ajánlások kidolgozása London számára a brit EU-tagság megszűnése utáni időszak bevándorlási politikájára. A brit kormány még a nyáron kérte fel a bizottságot egy átfogó felmérés elkészítésére arról, hogy az EU-munkavállalók bevándorlása miképp hat az angol, a walesi, a skót és az észak-írországi gazdaságra.

A skót kormány a felmérés elkészítéséhez előterjesztett tanulmányában kimutatta, hogy tavaly 209 ezer külföldi EU-állampolgár élt Skóciában; többségük, 59,3 százalékuk az Európai Unióba 2004-ben felvett közép- és kelet-európai országokból, köztük Magyarországról érkezett.

A Skóciában élő 16 év feletti külföldi EU-állampolgárok közül 128 400 állt alkalmazásban. Ők adták a teljes skót munkaerő 5 százalékát, és körükben 76,8 százalék volt a foglalkoztatottsági ráta, vagyis meghaladta a munkaképes korú teljes skót lakosságra vetített 73,3 százalékos átlagot.

A közép- és kelet-európai EU-állampolgárok foglalkoztatottsági rátája még magasabb, 82,4 százalékos, a régebbi EU-tagországokból Skóciába áttelepült munkavállalóké ugyanakkor csak 70,7 százalék volt tavaly.

A skót kormány közölte: makrogazdasági modellszámításokat is végzett annak kimutatására, hogy a külföldi EU-munkavállalók milyen hozzájárulást nyújtanak a skót gazdasághoz és a költségvetéshez. A tanulmány szerint e számítások alapján úgy becsülhető, hogy egy-egy külföldi uniós állampolgár munkavégzése éves átlagban 34 400 fonttal (több mint 12 millió forinttal) gyarapítja a skót hazai összterméket (GDP), vagyis 128 400 munkavállalóval számolva a külföldi EU-állampolgárok összesen 4,42 milliárd fontot (csaknem 1600 milliárd forintot) adnak hozzá Skócia éves GDP-értékéhez, mindemellett fejenként átlagosan több mint 10 ezer font pótlólagos bevételhez juttatják a költségvetést.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nemrégiben személyesen is arról biztosította a Skóciában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárokat, a skót kormány szívesen látja őket, nagyra értékeli munkájukat és azt szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnése után is Skóciában maradnának.

Sturgeon a Skót Nemzeti Párt Glasgowban rendezett múlt havi éves kongresszusán felszólalva kijelentette: a konzervatív párti brit kormány szégyene, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a brit EU-tagságról tartott népszavazás után csaknem másfél évvel sem kaptak egyértelmű garanciát jelenlegi jogosultságaik további érvényesítésére.

A tavaly júniusi referendumon országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »