Százmilliárd dolláros háborút indít a szén ellen az HSBC, de hagytak kiskaput

A klímaváltozás elleni harc jegyében a londoni bankóriás felhagy a szénbányák finanszírozásával, helyette zöldprojektekbe önti a hatalmas összeget és saját működését is környezetbarátabbá teszi.

Ezen a héten tett közzé egy ötpontos elkötelezettségi dokumentumot a londoni HSBC, melynek első pontja, hogy 100 milliárd dollárt biztosít zöld energiákkal kapcsolatos projektek finanszírozására és egyéb fenntartható befektetésekre. Emellett elkötelezik magukat a megújuló és tiszta energiák mellett, és támogatni fogják az ENSZ fenntartható fejlődési céljait. Az HSBC további vállalásai:

  • 2030-ig a cég teljesen átáll a zöldenergiákra, köztes cél pedig, hogy 2025-ig eljussanak 90 százalékig. Hosszú távú szerződések aláírásával támogatják a megújuló villamosenergia-termelő létesítmények fejlesztését. A Financial Times közben megkereste a bankóriást, ahol közölték: jelenleg mindössze az energia 24 százalékát nyerik megújuló forrásból.
  • A jövőben nem fogják támogatni új széntüzelésű erőművek létesítését a fejlett országokban, szénbányák létesítését pedig sehol a világon. A Fortune magazin megjegyzése szerint ugyanakkor az első pont nem egy óriási vállalás, a fejlett országokban ugyanis már gyakorlatilag nem terveznek új széntüzelésű erőművek építésével. A tervezett projektek 98%-a a fejlődő országokban fog megvalósulni (ahol továbbra is hiteleznek ilyen beruházásokat).
  • Átveszik a Task Force on Climate-related Financial Disclosures (Klímához kapcsolható pénzügyi közzététel munkacsoport) ajánlásait. A csoport következő két éves jelentésében részletesebb betekintést engednek az HSBC hozzáállásához a klímához köthető veszélyekkel és lehetőségekkel kapcsolatosan.
  • Vezetik és alakítják a fenntartható finanszírozás és befektetés körüli vitát, melybe bele tartozik az iparági szabványok és fogalmak kialakítsa.

„Az HSBC több mint egy évtizede segíti ügyfeleit az európai és ázsiai zöld kötvények piacán, hogy finanszírozni tudják a világ legnagyobb klímabarát infrastrukturális projektjeit” – mondta el Stuart Gulliver. A csoport elnöke kiemelte, hogy a bejelentett 100 milliárd dolláros elkötelezettség rámutat a feladat méretére, ami a szénben alacsony jövő irányába tartó váltást jelenti.

„Elkötelezettek vagyunk, hogy világszerte az állami és a privát szektor partnerei legyünk ebben a lépésben” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HSBC / Fortune

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »