Elképzelhető, hogy Putyin és Trump mégsem találkozik

Donald Trump amerikai elnök „időpont-egyeztetési nehézségek miatt” nem találkozik külön orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vietnami csúcstalálkozóján – közölte pénteken a washingtoni Fehér Ház.

„Soha nem nyert megerősítést, hogy lesz külön találkozó a két államfő között, és ténylegesen nem is lesz időpont-egyeztetési nehézségek miatt” – mondta Sarah Sanders, a Fehér Ház sajtótitkára újságíróknak, mielőtt az amerikai elnök gépe leszállt a vietnami Danangban. „Tény, hogy egy helyszínen lesznek. Az, hogy összefutnak és köszönnek egymásnak, lehetséges és valószínű, de tervezett, hivatalos találkozó közöttük nem szerepel a napirendben, és nem is számítunk arra, hogy lesz ilyen” – tette hozzá.

A sajtótitkár lehetségesnek nevezte, hogy a két elnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, Manilában tart külön megbeszélést, amely közvetlenül az APEC-csúcs után lesz.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter még csütörtökön Pekingben úgy nyilatkozott, hogy akkor tart a két elnök külön hivatalos találkozót Danangban, ha lesz érdemi megbeszélnivalójuk, például ha jelentős haladást tudnak elérni Ukrajna vagy Szíria ügyében.

Ellentmondásos hírek

A protokollszolgálatok tovább egyeztetnek Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozójának lehetőségéről – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken a vietnami Danangban.

„A protokollszolgálatok vonalán tovább folyik az egyeztetés. A helyzet egyelőre nem világos. Amerikai kollégáinktól ellentmondó információk érkeznek” – idézte a TASZSZ hírügynökség a szóvivőt. „Így vagy úgy, de a találkozó létrejön” – tette hozzá Peszkov.

Trump elnök közben megérkezett a csúcs helyszínére hírügynökségek jelentése szerint. Az APEC-csúcs lesz az első többoldalú találkozó, amelyen Trump részt vesz ázsiai körútján. Eddig Japánban, Dél-Koreában és Kínában járt, kétoldalú látogatáson. Az amerikai elnök egyébként két alkalommal is jelezte, hogy találkozna Putyinnal, és megvitatná vele Észak-Korea, Szíria és Ukrajna kérdését.

Trump és Putyin számos alkalommal lépett már telefonon kapcsolatba, de személyesen eddig csak július 7-én, a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján találkoztak. Az akkori tanácskozásuk két és egynegyed órán át tartott.

Kapcsolódó cikkünk: Jövő héten találkozik Trump és Putyin

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »