Még nagyon sok dolog hátravan a német koalíciós egyeztetéseken

Száznál is több ügyet kell még megtárgyalni Németországban a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberálisok (FDP) és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról zajló egyeztetéseken egy csütörtökön kiszivárgott dokumentum szerint.

A „Feldolgozandó témák (az egyes partnerek álláspontjai, megegyezés még nincs)” című titkos dokumentum német hírportálok beszámolói szerint hét oldalon 12 témában összesen 125 ügyet sorol fel, és az egyeztetések keddi állását rögzíti.

Az úgynevezett szondázó megbeszélések első szakaszában a legtöbb kérdésben nem jutottak megegyezésre, mind a négy párt ragaszkodott eredeti álláspontjához. A második, befejező szakasz kedden kezdődött, és a pártok jelezték, hogy nem feltétlenül ragaszkodnak valamennyi céljukhoz. Például a Zöldek egyik társelnöke, Cem Özdemir hangoztatta: világos, hogy 8,9 százalékos választási eredménnyel nem valósíthatják meg programjuk 100 százalékát, így elállnak többek között attól, hogy az autógyártók 2030-tól ne értékesíthessenek robbanómotorral szerelt kocsikat.

Az egyeztetéseket keddtől az egyes témákban jártas vezető szakpolitikusok folytatják munkacsoportokban. A tervek szerint az első eredményeket pénteken vagy a hét végén összegzik. Mind a 12 témában három kategóriába sorolják az ügyeket: könnyen megoldható kérdések, közepesen nehéz kérdések és nehéz kérdések.

A nehezen megoldható kérdésekről a legfelsőbb szinten, a pártelnökök fórumán tárgyalnak tovább. Az utolsó találkozót november 16-án tartják, várhatóan éjjel is tárgyalnak majd. Ezen a „hosszú kések éjszakájának” is nevezett megbeszélésen öntik végső formába az október közepén elkezdett egyeztetési, szondázási folyamat végeredményét.

A záródokumentumot valamennyi párt külön-külön megtárgyalja majd az illetékes fórumokon – a Zöldek egy rendkívüli pártkongresszuson -, amelyeken eldöntik, hogy elkezdik-e a hivatalos koalíciós tárgyalásokat.

A 12 kijelölt terület között szerepel például a Menekülés, menedékjog, migráció és integráció című témakör, amelyben mások mellett továbbra is nyitott kérdés, hogy miként lehet legális lehetőséget teremteni a menedékkérőknek a belépéshez Németországba, milyen bevándorlási törvényre van szükség, mely államokkal kell bővíteni az úgynevezett biztonságos származási országok körét, hogyan kell továbbfejleszteni az uniós külső határok igazgatásának támogatásával foglalkozó Frontexet, és mit kell kezdeni a CDU/CSU azon követelésével, hogy Németország évente legfeljebb 200 ezer embert fogadjon be a menekültügyi rendszer keretében.

A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításának lehetőségéről kezdett egyeztetéseken szintén kiugróan sok nyitott kérdést tartalmaz a Gazdaság/közlekedés nevű témakör, amelyben meg kell vitatni többek között azt, hogy miként lehet ösztönözni a kockázatitőke-befektetéseket, hogyan lehet egyensúlyba hozni a gazdasági növekedés és az ökológiai fenntarthatóság elvét, és miként lehet autóhasználati tilalom nélkül csökkenteni a légszennyezettséget a nagyvárosokban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek