Lemondott egy brit miniszter, mert titokban tárgyalt Izraelben

Lemondott szerda este Priti Patel, a brit kormány eddigi nemzetközi fejlesztési minisztere, akiről kiderült, hogy még a nyáron egyeztetés és engedély nélkül magas rangú izraeli politikusokkal, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel tárgyalt.

Egy héten belül ő a második magas rangú kabinettag, aki távozott a kormányból. Éppen egy hete, múlt szerdán Sir Michael Fallon jelentette be lemondását a védelmi miniszteri tisztségről, miután sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy 15 évvel ezelőtt „nem helyénvaló módon” viselkedett egy újságírónővel.

Priti Patelt afrikai hivatalos útjáról rendelte haza Theresa May brit miniszterelnök. Patel szerda este Nairobiból repült vissza Londonba, a Heathrow repülőtérről egyenesen a Downing Streetre hajtatott, ahol a kormányfővel tartott félórás megbeszélése után bejelentette lemondását. Londoni politikai kommentátorok egybehangzó értékelései szerint Priti Patelt Theresa May szólította fel arra, hogy távozzon a nemzetközi fejlesztési tárca éléről.

London, 2017. november 8. Priti Patel brit nemzetközi fejlesztési miniszter autóval elhagyja a londoni kormányfõi rezidenciát, a Downing Street 10-et 2017. november 8-án, miután benyújtotta lemondását Theresa May brit miniszterelnöknek. Patel azt követõen mondott le, hogy kiderült róla, hónapokkal korábban egyeztetés és engedély nélkül tárgyalt magas rangú izraeli politikusokkal, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. (MTI/EPA/Neil Hall)

London, 2017. november 8.
Priti Patel brit nemzetközi fejlesztési miniszter autóval elhagyja a londoni kormányfői rezidenciát, a Downing Street 10-et 2017. november 8-án, miután benyújtotta lemondását Theresa May brit miniszterelnöknek. Patel azt követően mondott le, hogy kiderült róla, hónapokkal korábban egyeztetés és engedély nélkül tárgyalt magas rangú izraeli politikusokkal, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. (MTI/EPA/Neil Hall)

A 45 éves Patelről a BBC derítette ki a héten, hogy augusztusban, amikor saját elmondása szerint „családi vakáción” Izraelben járt, valójában sűrű hivatalos programot bonyolított le, 12 munkatalálkozót tartott izraeli tisztviselőkkel, köztük Netanjahuval, és végig kíséretében volt Lord Stuart Polak, az egyik legismertebb brit Izrael-párti lobbista.

Priti Patel augusztusi izraeli találkozóiról sem a Downing Street, sem a brit külügyminisztérium, sem az Izraelben működő brit diplomáciai képviseletek nem tudtak.

A volt fejlesztési miniszter az utazás után felkérte saját minisztériumát arra, hogy segélyekkel támogassa az izraeli hadsereg által a Golán-fennsíkon végzett emberiességi tevékenységet. Ez a kezdeményezés azonban brit kormányilletékesek ellenállásán elakadt, mivel a hivatalos brit álláspont szerint az Izrael által 1967-ben elfoglalt Golán Szíria része.

Lemondását bejelentő, Theresa Maynek címzett szerda esti levelében a volt fejlesztési miniszter elnézést kért, amiért izraeli tárgyalásai nem feleltek meg az átláthatóság és a nyitottság alapelveinek. Válaszában a brit kormányfő helyes lépésnek nevezte Patel távozását, és hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia és Izrael kapcsolatait „a formális, hivatalos csatornákon” keresztül kell fenntartani.

Priti Patel a Konzervatív Párt jobbszárnyának prominens képviselője, és aktív támogatója a Brexitnek, vagyis Nagy-Britannia kilépésének az Európai Unióból.

Theresa May kormányát az utóbbi időszakban sorozatos botrányok gyengítik, jóllehet May helyzete már a júniusban tartott, előrehozott parlamenti választások óta is meglehetősen ingatag. A Konzervatív Párt ugyanis a választásokon addigi csekély alsóházi többségét is elvesztette, és jelenleg csak az egyik észak-írországi protestáns párt eseti külső támogatásával tud kormányozni.

Kapcsolódó cikkünk: Máris megvan az új brit védelmi miniszter

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »