Gyorsuló európai gazdaságot lát az Európai Bizottság

Az öt évig tartó mérsékelt fellendülést követően az európai gazdaság növekedése felgyorsult, több az új munkahely, növekszik a beruházási kedv és erősödik az államháztartás – közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa csütörtökön Brüsszelben, amikor a bizottság őszi gazdasági előrejelzését ismertette.

Moscovici elmondta, hogy az előrejelzés szerint az európai gazdaság a vártnál jobban teljesít az idén, a magánfogyasztás, a világszerte erősödő növekedés és a csökkenő munkanélküliség kedvező hatásainak köszönhetően. Hozzátette, hogy a beruházási kedv szintén élénkült a kedvező finanszírozási feltételeknek köszönhetően, és jóval optimistább a gazdasági hangulat. A gazdaság valamennyi uniós tagállamban bővül, és a tagállami munkaerőpiacokon is javulás mutatkozik. A bérek növekedési üteme ugyanakkor visszafogott és kihívást jelent a magas adósságszint is – mondta.

A biztos kiemelte, az Európai Bizottság őszi előrejelzése szerint folytatódni fog a növekedés az euróövezetben és az Európai Unió (EU) egészében is. 2018-ban várhatóan 2,1 százalékos lehet a növekedés a tavaszi előrejelzésben jelzett 1,9 százalék helyett. 2019-ben pedig 1,9 százalékos növekedést várnak.

Az euróövezet gazdaságának növekedési üteme idén várhatóan magasabb lesz, mint az elmúlt évtizedben bármikor. A reál GDP az előrejelzések szerint 2,2 százalékkal, azaz a tavaszi előrejelzésnél (1,7 százalék) jóval nagyobb mértékben nő. Az uniós gazdaság egészének erőteljes, 2,3 százalékra becsült idei növekedése szintén felülmúlja a tavaszi 1,9 százalékos várakozásokat.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa kijelentette, az uniós gazdaság növekedése és a munkahelyteremtés üteme stabil, a beruházási kedv élénkül, valamint fokozatosan csökken a költségvetési hiány és az államadósság. Számottevő eltérések vannak azonban a tagállamok között, melyek közül némelyikben továbbra is stagnálás tapasztalható a munkaerőpiacon.

A jelentés szerint az elkövetkező két év során a munkanélküliség várhatóan tovább csökken. Az EU egészében a munkanélküliségi ráta az  idén 7,8 százalék lesz, majd 2018-ban 7,3 százalékra, 2019-ben pedig 7,0 százalékra csökken. Az euróövezetben az idei 9,1 százalékos munkanélküliség  2009 óta a legalacsonyabb lesz, és rekordot dönt a foglalkoztatottak száma is.

A munkahelyteremtés várhatóan mérsékelt ütemű lesz, mivel egyes országokban az ideiglenes pénzügyi ösztönzők hatása gyengül, más országokban pedig szakemberhiányra lehet számítani.

Az euróövezetben az államháztartás várható javulása a tavaszi előrejelzésekhez képest nagyobb mértékű, főként a növekedés erősödésének köszönhetően. Az államháztartási egyenleg várhatóan szinte mindegyik tagállamban javulni fog. Változatlan szakpolitikai irányvonalat feltételezve a GDP-arányos költségvetési hiány az euróövezetben 2019-ben 0,8 százalékra esik vissza az idei 1,1, és  2018-as  0,9 százalékról, amíg a GDP-arányos államadósság 85,2 százalékra mérséklődik az idei 89,3, illetve a jövő évi   87,2 százalékról.

  • A gazdaságot érintő kockázatok külső eredetűek
A Koreai-félszigeten jelentkező geopolitikai feszültségekhez, az esetlegesen szigorodó globális finanszírozási feltételekhez, a kínai gazdasági kiigazításhoz, illetve a protekcionista politikák terjedéséhez kapcsolódnak. Az Európai Unióban a lefelé mutató kockázatok az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásáról folytatott tárgyalások kimenetelével, az euró jelentősebb erősödésével és a hosszú távú kamatlábak emelkedésével állnak összefüggésben. Ezzel szemben az előrejelzésnél erőteljesebb lehet a növekedés, ha enyhül a bizonytalanság és javul a hangulat Európában, illetve akkor is, ha világszerte felgyorsul a növekedés.

Kapcsolódó cikkünk: Tizenhét éve nem volt ilyen jó a gazdasági klíma az eurózónában

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »