Kezd eldurvulni a konfliktus Irán és Szaúd-Arábia között

A húszi lázadók által Jemen területéről kilőtt ballisztikus rakéta közvetlen katonai agresszió volt az iráni rezsim részéről, és mint olyan, háborús cselekménynek tekinthető – idézte kedden Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szavait a Saudi Press Agency. A koronaherceg ezt Boris Johnson brit külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során jelentette ki.

A brit külügyi tárca vezetőjével beszélt telefonon kedden Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is, aki a szaúdi trónörökös állítására válaszul kijelentette: Szaúd-Arábia „provokatív” cselekedetei „a térségben szembemennek a nemzetközi joggal és az ENSZ alapító okmányával”.

A szaúdi tulajdonú al-Arabíja pánarab televízió szombaton számolt be arról, hogy Szaúd-Arábia egy Jemenből kilőtt ballisztikus semmisített meg a nap folyamán Rijádtól északkeletre, a Háled király nemzetközi repülőtér közelében. A síita lázadók ellen harcoló jemeni kormányerőket légierővel támogató, szaúdi vezetésű katonai koalíció a rakétatámadásra válaszul megerősítette a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját.

Húszi harcosok egy társuk temetésén, 2017. november 7., Szanaa, Jemen (MTI/EPA/YAHYA ARHAB)

A húszi lázadók közölték, hogy a rakétacsapást válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció bombázásaira és blokádjára.

Rijád Iránt okolja a rakétakilövésért, korábban Ádil al-Dzsubejr szaúdi külügyminiszter is „háborús cselekmény” elkövetésével vádolta meg Teheránt. Irán alaptalannak nevezte a szaúdi állításokat, és visszautasította a vádakat.

  • Újabb légicsapás
Legkevesebb 50 ember, köztük számos civil vesztette életét kedden a szaúdi vezetésű koalíció légicsapásában az északnyugati fekvésű Haddzsa kormányzóságban – közölte a helyi biztonsági erők egyik névtelenséget kérő tisztségviselője és egészségügyi források. A bombázott Harran nevű település mindössze 30 kilométerre délre fekszik a Medi sivatagban futó frontvonalaktól, illetve a Harad szaúdi-jemeni határátkelőhelytől. Az egészségügyi illetékesek szerint a koalíciós légierő a terület feletti átrepülésekkel zavarta a mentési munkálatokat.

Jemenben több mint három éve polgárháború dúl a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi lázadók között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén.

Irán támogatja a lázadókat, de tagadja, hogy fegyvert is szállít nekik. 2015 márciusa óta Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök kormánya támogatást kap a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség légierejétől. A katonai szövetség vasárnapra virradóra több légicsapást mért a lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára, válaszul a húszik rakétatámadására.

  • Humanitárius válság is fenyeget
Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának szóvivője, Jens Laerke kedden közölte: a koalíció intézkedései a szállítási útvonalak lezárásával akadályozzák a segélyek eljuttatását. Ha ezek az útvonalak nem válnak elérhetővé a segélyszervezetek számára, az katasztrofális hatással lesz az ország lakosságára, akik közül mintegy 7 millióan kerültek az éhezés szélére – tette hozzá.

A szaúdi agresszióra adott válasznak nevezte a jemeni síita húszi lázadók Rijád elleni rakétacsapását Haszan Róháni iráni elnök szerdán.

Hogyan kellene reagálniuk a jemeni embereknek hazájuk bombázására?”

– idézte a Tasznim iráni hírügynökség Róhánit, akinek kormányzata támogatja a húszikat. „Talán nem használhatják a saját fegyvereiket? Először fejezzék be a bombázást, és meglátják, hogy a jemeniek is ugyanezt fogják tenni.”

Az államfő hangsúlyozta: Rijád jobban teszi, ha tart Irán erejétől. „Ismerik az iszlám köztársaság hatalmát és helyét” – mondta egy miniszteri tanácskozáson. „Önöknél sokkal nagyobbak hátráltak meg az iráni nép elől”.

„Jemennek, Iraknak, Szíriának, sőt még Szaúd-Arábiának is a javát és a fejlődését akarjuk” – szögezte le Róháni. „Nincs más út, mint a barátság, a testvériség és az összefogás útja” – fűzte hozzá. „Stratégiai hibát követnek el, és elszámítják magukat, ha azt gondolják, hogy Irán nem az Önök barátja, de az Egyesült Államok és a cionista rezsim az” – vélekedett az elnök.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP/EFE/Hszinhua/Reuters/AFP

Friss hírek