A Saudi Oger vállalat adósságainak is szerepe lehet Szaad Haríri lemondásában

Szaúd-Arábiát bírálta Haszan Róháni iráni elnök szerdán azért, mert szerinte Rijád a történelemben egyedülálló módon beleavatkozott a libanoni politikába, és lemondatta Szaad Haríri libanoni miniszterelnököt.

Róháni hivatalos honlapja szerint az elnök azon az állásponton van, hogy „a történelemben nincs arra példa, hogy egy ország egy másik állam hatóságát lemondásra kényszeríti csak azért, hogy beavatkozzon a belpolitikájába”.

A szunnita Szaad Haríri szombaton váratlanul bejelentette a lemondását, közölve: a síita Irán és helyi szövetségese, a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet rátette a kezét az országra. Hozzátette: attól fél, hogy apjához – Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnökhöz – hasonlóan őt is meggyilkolják. A volt libanoni kormányfő Rijádban tartózkodott, amikor bejelentette lemondását.

A Hezbollah valóban közeli szövetségese Iránnak, a szunnita Szaúd-Arábia térségbeli riválisának. Az is tény, hogy a síita szélsőségesek képviseltetik magukat Haríri egységkormányában.

Szakértők szerint Haríri lemondása káoszba taszíthatja Libanont. Hilal Haszhán, a bejrúti Amerikai Egyetem politikatudományi tanára az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: „Haríri hidegháborúba kezdett, amely polgárháborúba torkollhat, tekintettel arra, hogy katonai szempontból a Hezbollahnak nincs vetélytársa Libanonban”.

Haríri lemondását követően számos szaúdi, iráni és libanoni reagálás látott napvilágot. Szaúdi tisztviselők azzal vádolták a libanoni kormányt, hogy harcot folytat a vahhábita királyság ellen. Iráni tisztviselők szerint az egész az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia terve volt arra, hogy Libanonban és a térségben feszültséget szítsanak. Michel Aun, Libanon keresztény elnöke pedig leszögezte, nem fogadja el a kormányfő lemondását, amíg személyesen nem Haríritől hallja.

Libanonban sokan hitetlenkedve fogadták a kormányfő bejelentését, és többen megkérdőjelezték, hogy Haríri önként döntött a lemondás mellett.

A közel-keleti térséggel foglalkozó Middle East Eye (MEE) nevű angol nyelvű hírportál szerint valószínűsíthető, hogy Rijád mondatta le Harírit. A londoni irodával rendelkező, de értesülések szerint katari támogatású MEE kifejtette: a szaúdi állampolgársággal is bíró Harírit szoros szálak fűzik Szaúd-Arábiához. A lemondott libanoni kormányfő családja ugyanis milliárdokat keresett a Saudi Oger építkezési vállalattal, melyet Szaad Haríri 2005-ben meggyilkolt édesapja alapított 1978-ban. A vállalat kulcsfontosságú szerepet játszott Szaúd-Arábia városfejlesztéseiben.

Az utóbbi évek gazdasági problémái az arab királyságban, illetve a Saudi Ogert ért korrupciós vádak miatt a vállalat rengeteg pénzt veszített. Több ezer alkalmazott panaszkodott arra, hogy nem fizették ki, és százak hagyták ott a csökkenő olajár miatt megrendeléseket elvesztő céget – írta az MEE a Forbes magazin és a Reuters hírügynökség korábbi jelentéseire hivatkozva. Idén júniusban a Reuters arról tudósított, hogy a Saudi Oger 3,5 milliárd dollárral (940 milliárd forinttal) tartozott szaúdi bankoknak. Az MEE szerint így elképzelhető, hogy Rijád a cég tartozásaival gyakorolt nyomást Harírire.

Az sem mellékes, hogy a szunnita Haríri és a síita Hezbollah közötti megosztottság Rafík Hariri meggyilkolására vezethető vissza. A merényletért Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét tették felelőssé. A Hezbollah Aszad és Irán oldalán avatkozott be a szíriai háborúba. Rijád Aszad elmozdítását akarja.

Kapcsolódó cikkünk: Izrael és Szaúd-Arábia támogatja a libanoni miniszterelnök lemondását

Forrás: MTI/AP/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »