Meglepte Trumpot a dél-koreai elnök

Mun Dzse In dél-koreai elnök meglepetésként elutazott arra az amerikai katonai támaszpontra, amelyet Donald Trump készült meglátogatni rögtön Szöulba érkezése után, és személyesen fogadta ott kedden amerikai kollégáját és feleségét.

Trump 24 órát tölt Dél-Koreában, ázsiai körútjának második állomásán. Az elnöki különgéppel Japánból a Szöul melletti Oszan légi támaszpontra érkezett a first ladyvel, majd helikopterrel repültek az onnan 70 kilométerrel délre lévő Humphreys táborba, amely a legnagyobb amerikai bázis az országban. Mun Dzse In fogadta őket, majd együtt találkoztak és ebédeltek az ott szolgáló amerikai és dél-koreai katonákkal és parancsnokaikkal.

Donald Trump ezután nyilatkozott újságíróknak. Az Észak-Koreával való szembenállásról annyit mondott: “Meg fog oldódni, végül mindig megoldódik, meg kell neki”. Dicsérte az együttműködést Dél-Koreával, noha a Reuters hírügynökség szerint vannak különbségek abban, ahogyan a Trump-kormány és ahogyan a szöuli konfrontálódna Phenjannal.

Trump korábban bírálta Mun Dzse Int, amiért még mindig diplomáciai úton akarja megoldani a válságot, noha meg nem nevezett amerikai tisztségviselők szerint csendben Washington is tárgyal Phenjannal, az ENSZ New York-i székhelyén, igaz, egyelőre eredménytelenül.

Bár a Camp Humphreys csak száz kilométerre van a két Koreát elválasztó demilitarizált övezettől, Trump nem látogat el oda, mert a Reuters szerint Phenjan ezt már kifejezett provokációnak tekinthetné. Észak-Korea egyelőre nem reagált Trump dél-koreai látogatására.

Trump ázsiai körútján a tárgyalások középpontjában az Észak-Korea okozta válság áll, így van ez Dél-Koreában is. A washingtoni Fehér Ház közleménye szerint az elnök célja, hogy demonstrálja az Egyesült Államok elszántságát, hogy szigorúan szembeszáll az észak-koreai fenyegetéssel.

Amerikai tisztségviselők bejelentették Washingtonban, hogy egy rendkívüli erődemonstráció keretében a következő napokban három, repülőgép-hordozó vezette hadihajóraj fog gyakorlatozni a Csendes-óceán nyugati részén. Japán tisztségviselők közlése szerint pedig a Nimitz, a Ronald Reagan és a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozók vezette rajokhoz csatlakozik a gyakorlaton az Inazuma japán torpedóromboló. Hétfőn ért véget egy háromnapos amerikai-indiai közös hadgyakorlat a Japán-tengeren.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Yonhap/AFP/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »