Aszad bejelentette a kurd lázadók elleni háború újraindítását Szíriában

A háború nem ér véget a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartománynak az Iszlám Állam terrorszervezettől való megtisztításával – jelentette ki kedden a szíriai elnök, utalva arra, hogy a kormányerők és szövetségeseik következő célpontja a Washington támogatását élvező és Szíria területének több mint negyedét ellenőrző ernyőszervezet lehet.

A szíriai elnök az iráni legfelsőbb politikai és vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh külügyi tanácsadójával, Ali Akbar Velajatival folytatott találkozóján nyilatkozott így. A szíriai államfő hozzátette: a harcok addig folytatódnak, amíg újra megteremtik a biztonságot és stabilitást minden szíriai területen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szíriában összeérhetnek az orosz és az amerikai támogatású frontvonalak

Amerika szövetségeseit bombázhatták Szíriában az oroszok

A Reuters hírügynökség meglátása szerint Aszad kijelentéseivel arra utalhat, hogy az Oroszország, Irán és a libanoni Hezbollah síita szélsőséges szervezet támogatta kormányerők az Egyesült Államok támogatását élvező, kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen vonulhatnak, miután végeztek az Iszlám Állam elleni harccal Deir-ez-Zór tartományban.

A Reuters rámutatott, hogy a szíriai kormányerők főként az országot és az említett kormányzóság átszelő Eufrátesz nyugati partján vannak jelen, míg az SDF a folyó keleti oldalán ellenőriz kiterjedt területeket az olajban gazdag Deir-ez-Zór tartományban. A Damaszkusz és a kurd erők közötti feszültségre utal az is, hogy a szíriai kormány korábban leszögezte: megszállt területnek tekinti Rakkát, amelyet az SDF szabadított fel az Iszlám Államtól.

Ali Akbar Velajati múlt hét pénteken közölte, hogy a szíriai erők hamarosan megindulnak a három évig az Iszlám Állam de facto szíriai fellegváraként működő Rakka felé. A külügyi tanácsadó egyúttal megvádolta az Egyesült Államokat, hogy fel akarja osztani Szíriát azzal, hogy az Eufrátesztől keletre állomásoztatja erőit.

A szíriai konfliktusban mások mellett Törökország is érintett. A kurd térnyerést aggodalommal figyelő Ankara főleg olyan szíriai felkelőcsoportokat támogat, amelyek állásaikat az észak-szíriai kurd ellenőrzésű területek közé ékelték be. A török hadsereg emellett bevonult a javarészt szélsőséges felkelőcsoportok által uralt Idlíb tartományba.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »