Káoszba taszíthatja az országot a libanoni miniszterelnök lemondása

Szaad Haríri libanoni miniszterelnök váratlan szombati lemondásának sokkal súlyosabb következményei lesznek, mint egy egyszerű fordulatnak egy kormányválsághoz szokott országban – vélik az AFP francia hírügynökség által megkérdezett elemzők.

„Ez egy nagyon veszélyes döntés volt, amelynek súlyosabb következményei lesznek, mint amilyeneket Libanon képes elviselni. Haríri hidegháborúba kezdett, amely polgárháborúba torkollhat, tekintettel arra, hogy katonai szempontból a Hezbollahnak nincs vetélytársa Libanonban” – mondta Hilal Haszhán, a bejrúti Amerikai Egyetem politikatudományi tanára.

Lemondását bejelentve Haríri közölte, hogy Irán és libanoni szövetségese, a Hezbollah rátette a kezét az országra. Ez a fegyveres szervezet közel egy éve Haríri kormányának része. A síita mozgalom az egyetlen párt, amely a polgárháború (1975-1990) után nem adta le a fegyvereit, és fegyvertára az országban folyó viták egyik fő témája.

Libanon több mint egy évtizede mélyen megosztott: az egyik tábort a Szaúd-Arábia támogatta, szunnita Haríri vezeti, a másikat pedig a szíriai és iráni támogatást élvező Hezbollah. A két vetélytárs, a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán minél nagyobb befolyásra törekszik a közel-keleti térségben. A megosztottság Szaad Haríri apjának, Rafík Haríri akkori miniszterelnöknek a 2005-ben történt meggyilkolására nyúlik vissza. A merényletért Bassár-el-Aszad szíriai elnök rendszerét tették felelőssé, a gyilkosság kivizsgálására felállított különleges ENSZ-törvényszék a Hezbollah öt tagja ellen adott ki elfogatóparancsot. Tizenkét évvel később továbbra is feszült a helyzet, Szaid Haríri beszédében ki is tért arra, attól tart, hogy őt is meggyilkolják, mint az apját. Tovább

„A lemondás időzítése, a helye (Haríri televíziós beszédét Rijádban vették fel és onnan is sugározták) meglepő (…), de maga a lemondás nem az” – mondta Fadia Kiwane, a bejrúti Szent József Egyetem politikatudományi tanára.

„Egymást követik az események a térségben, amelyek arra utalnak, hogy fordulóponton vagyunk, hogy esetleg egy halálos összeütközés történik Szaúd-Arábia és Irán között” – magyarázta Kiwane, aki szerint ebben helyzetben a két fő libanoni tábor összecsap egymással.

Tamer asz-Szabah, a Perzsa (Arab)-öböl ügyeiért felelős szaúdi államminiszter hetek óta hívja fel magára a figyelmet a Twitter mikroblog portálon közzétett erőszakos kijelentéseivel. „Meg kell büntetni a terrorista pártot (…), erővel kell vele szemben fellépni” – írta október végén.

A belső konfliktuson túl az elemzők nem zárnak ki egy esetleges Hezbollah elleni offenzívát sem, amelyet Szaúd-Arábia, vagy a síita szervezet esküdt ellensége, Izrael hajtana végre.

„Haríri azt akarja mondani: „nincs már kormány, a Hezbollah nincs már benne. Így törvényesít a lemondásával minden, a Hezbollah ellen Libanonban végrehajtott katonai csapást” – vélte Halil Haszhán. Kiwane szerint szintén „van olyan félelem, hogy hadműveletet hajtanak végre a Hezbollah ellen”.

Izrael és a síita szervezet 2006-ban pusztító háborút vívott egymással. Izraeli vezetők hónapok óta fenyegetőznek azzal, hogy új konfliktus esetén lecsapnak a Hezbollahra és libanoni polgári létesítményekre. Bármilyen háború katasztrofális következményekkel járnia az ország gazdaságára, bár az ország stabil bankrendszerrel rendelkezik. Haríri lemondását követően a libanoni internetezők azonnal aggodalmuknak adtak hangot, hogy országuk ismét káoszba süllyed.

Kapcsolódó cikkünk: Izrael és Szaúd-Arábia támogatja a libanoni miniszterelnök lemondását

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »