Szaúd-Arábia válaszolt a jemeni ballisztikus rakétára

Sorozatos légicsapást mértek a szaúdi vezetésű szövetség erői vasárnapra virradóra a jemeni fővárosra, Szanaára, néhány órával azután, hogy a jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre.

A harci gépek több célpontot is támadtak Szanaában, közöttük az esz-Szabín teret, a közeli elnöki palotát, a nemzetbiztonsági hivatal székhelyét, a belügyminisztériumot, valamint az Attan és a Nokom hegyeken lévő légvédelmi bázisokat – közölték helyi lakosok és a húszik által működtetett Szaba hírügynökség.

A Szaba jelentése szerint 15 légicsapást mértek a városon belüli célpontokra, valamint hozzávetőlegesen ugyanennyit Szanaa elővárosaiban és a környéken lévő katonai célpontokra. Ezeket a célpontokat a szövetségesek harci gépei több száz alkalommal támadták a jemeni polgárháború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta. A célpontok közelében lévő lakóházak kisebb károkat szenvedtek, sebesültekről egyelőre nem érkeztek jelentések.

Szanaa, 2017. november 5. Füst gomolyog a jemeni húszi fegyveresek egyik állása felett egy állítólagos szaúdi légicsapás idején a jemeni fővárosban, Szanaában 2017. november 5-én. Az előző napon Szaúd-Arábia egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg Rijádtól északkeletre. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Szanaa, 2017. november 5.
Füst gomolyog a jemeni húszi fegyveresek egyik állása felett egy állítólagos szaúdi légicsapás idején a jemeni fővárosban, Szanaában 2017. november 5-én. Az előző napon Szaúd-Arábia egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg Rijádtól északkeletre. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Szombat éjjel az Ali Abdullah Száleh volt elnök hadseregének támogatását élvező síita húszi lázadók nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki Rijádra. A szaúdi kormány közölte, hogy a rakéta a repülőtértől északra zuhant le és robbant fel, és senki sem sebesült meg – közölte az al-Arabíja szaúdi műholdas televízió, amely szerit a támadás miatt a légiközlekedésben sem voltak fennakadások.

A húszik szóvivője, Mohammed Abdul-Szalam Twitter-üzenetében közölte, hogy a rakétát megtorlásnak szánták az észak-jemeni Szaada tartományban egy piac és egy szálloda ellen végrehajtott szaúdi légicsapásra, amelyben 29 polgári személy halt meg és sokan megsebesültek.

Szanaa, 2017. november 5. Jemeni húszi fegyveres egy állítólagos szaúdi légicsapásban megsemmisült épület maradványainál a jemeni fővárosban, Szanaában 2017. november 5-én. Az előző napon Szaúd-Arábia egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg Rijádtól északkeletre. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Szanaa, 2017. november 5.
Jemeni húszi fegyveres egy állítólagos szaúdi légicsapásban megsemmisült épület maradványainál a jemeni fővárosban, Szanaában 2017. november 5-én. Az előző napon Szaúd-Arábia egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg Rijádtól északkeletre. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

A szombat éjjeli rakétatámadás nem az első volt, amelyet a húszi lázadók Jemenből szaúdi célpontok ellen intéztek, amióta Rijád több mint két éve beavatkozott a háborúba. A húszi lázadók a múlt héten egy Nadzsrán tartománybeli katonai támaszpontra lőttek ki rakétát, amely a szaúdi hatóságok szerint egy lakónegyedbe csapódott be Beir-Szalariesz térségében.

A háborúban eddig több mint 10 ezer jemeni halt meg, többségükben polgári személyek, és mintegy 3 milliónyian kényszerültek otthonuk elhagyására ENSZ-szervezetek adatai szerint. A háború okozta humanitárius válságban közel egymillió embert érintő éhínség és kolerajárvány tört ki a rendkívül szegény arab országban.

Kapcsolódó cikkünk: Negyedik napja bombázza Jement az amerikai légierő

Forrás: MTI/Hszinhua

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »