Újra kamatot emelt a cseh jegybank

A cseh nemzeti bank 0,25 százalékról 0,5 százalékra emelte az alapkamatot csütörtökön – közölte Marek Zeman, a jegybank szóvivője Prágában, a banktanács ülése után.

Egy évtizednyi tartás után az idén ez már a második alapkamat emelés Csehországban. A cseh nemzeti bank az Európai Unió országainak az első jegybankja, amely a jelenlegi pénzügyi ciklusban már másodszor emelte az alapkamatot.

Jirí Rusnok, a cseh jegybank kormányzója sajtótájékoztatón elmondta, hogy az alapkamat emelésére a cseh gazdaság váratlanul gyorsan erősödése miatt volt szükség. A cseh nemzeti bank általa ismertetett új prognózisában az eddigi 3,6 százalékról 4,5 százalékra emelte előrejelzését a cseh gazdaság növekedésére az idén, és 3,2 százalékról 3,4 százalékra jövőre. 2019-re változatlanul 3,1 százalék a jegybanki prognózis. Rusnok szerint a jegybank az idén mintegy két százalék körüli, jövőre pedig mérsékelten két százalék fölötti inflációra számít.

A cseh bankszövetség októberi prognózisa az idén 4,3 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A jegybank 2013 novemberétől 27 korona körül, illetve mérsékelten felette tartotta az euró árfolyamát idén áprilisig. Az intézkedés célja a defláció megakadályozása volt. A jegybank már korábban bejelentette, hogy a beavatkozási politika megszüntetése utáni esetleges árfolyamingadozásokat más eszközökkel fogja korrigálni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »