Fed: év végén kamatemelés jöhet

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem változtatott az alapkamaton szerdán záródott kétnapos ülésén, de jelezte, hogy az év végéig  kamatot emelhet, mert a gazdaság ellenálló volt a hurrikánok romboló hatásával szemben. A döntés megfelelt a szakértői várakozásoknak. Az alapkamat így a június óta érvényes 1,25 százalék maradt.

A Fed idén eddig két alkalommal emelt kamatot, először januárban. Szakértők azzal számolnak, hogy a Fed decemberben emel ismét kamatot.

A Fed szerdai közleménye szerint a szeptemberi ülés óta eltelt időszakban a gazdaság mérsékelt ütemben nőtt, a munkaerőpiaci feltételek tovább erősödtek. A hurrikánok emelték a benzinárat és ez az átmeneti tényező meglökte az inflációt, amit viszont alig befolyásoltak az energia- és élelmiszerárak. A 12 havi infláció továbbra is 2 százalék alatt marad rövid távon, míg középtávon a jegybanki célnak tekintett 2 százalék körül stabilizálódik.

A Fed kamatdöntésének bejelentése után mintegy harminc perccel a New York-i értéktőzsdék irányadó mutatói gyakorlatilag ugyanott álltak, mint korábban. A DJIA 0,19 százalékos erősödést, az S&P500 index 0,16 százalék növekedést, a Nasdaq mutatója pedig 0,27 százalék csökkenést jelzett.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »