A Brexit a kiskereskedelmi cégeknek fog a legjobban fájni

A bankok mondhatni nyugodt szívvel elhagyhatják Nagy-Britanniát, a Brexit által fenyegetett kiskereskedelmi vállalatok számára azonban ez nem olyan könnyű: nekik akkor is maradniuk kell, ha az Európai Unióból történő kilépés lezárja a kereskedelmi útvonalakat és kiüríti a raktárakat.

Mivel a kilépési tárgyalások egyre bizonytalanabb kimenetellel kecsegtetnek, az olyan kiskereskedelmi áruházláncoknak, mint a Tesco, a Sainsbury’s és a Next – amelyek jelentős mennyiségű importált árut értékesítenek az országban – most azzal kell szembesülniük, hogy nem tudnak vészhelyzeti forgatókönyvvel tervezni.

„Sokkal jobban aggódunk, hogy a kormány képes lesz-e kezelni a helyzetet, mint hogy mi képesek leszünk-e” – mondta Simon Wolfson, a Next divatáruház-hálózat vezérigazgatója egy interjúban. „Valóban fennáll annak a veszélye, hogy a kikötőkben megáll a forgalom, ez pedig nagyon megnehezítené az összes kiskereskedő életét” – tette hozzá.

A ruhák túlnyomó többsége és az Egyesült Királyságban elfogyasztott élelmiszerek majdnem fele importált. Mivel az ország hazai gyártási kapacitása nem elégíti ki a keresletet, nincs könnyű megoldás arra az esetre, ha Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül távozik az EU-ból 2019-ben.

A legrosszabb forgatókönyvvel járó károk

Naponta közel 700 000 bejövő szállítmányt kellene ellenőrizni a határon, ha az Egyesült Királyság szerződés nélkül hagyja el az EU-t – nyilatkozta a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (BRC). Az ország legforgalmasabb kikötőjének, Dovernek a tisztviselői ezzel kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy további két perc minden egyes tehergépkocsi vámkezelésére 17 mérföldes (27 kilométeres) forgalmi dugóhoz vezetne.

„Dover nem áll készen arra, hogy az élelmiszeripari termékeket ellenőrizni lehessen, és az ország nem tudja egy csettintésre megduplázni a hazai eper vagy burgonya mennyiségét” – fogalmazott William Bain, a BRC politikai tanácsadója.

A jelenlegi vámeljárás keretében, ha egy kiskereskedő ebédidőben megrendeli például a paradicsomot Hollandiából, és azt időben szállítják, akkor már másnap a polcokon van az áru.

Néhány áruházlánc feltérképezte azokat az alternatív beszerzési területeket, ahol a legmagasabb díjakkal fognak szembesülni, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Unióból. Ilyen például az ír marhahús, melynek esetében 40 százalékos díjnövekedésre lehet számítani. Esetleg megoldás lehet, ha több hazai marhahúst értékesítenek, ebben az esetben azonban az ellátás biztosítására való hajlandóság növelheti a költségeket.

Mike Coupe, a Sainsbury’s vezérigazgatója is arra figyelmeztetett, hogy a fáradságos vámeljárások magasabb árakat és alacsonyabb minőséget jelentenek. Coupe szerint a brit kormány nem ismerte fel teljesen a kockázatokat.

Még ha a beszállítók ki is küszöbölik a különféle nehézségeket, a kikötőkben bekövetkező késések azt jelentik, hogy a szupermarketek üzemeltetői nem tudnak majd árulni bizonyos termékeket. Az áruházláncok vezetői azt mondják, hogy a legrosszabb forgatókönyv elképzelhetetlen károkkal járna az iparág szempontjából.

Nincs jó megoldás

A divatáruházak olyan módszereket is vizsgálnak, amelyekkel elkerülhetőek a felmerülő díjak. Mind a Next, mind az online kiskereskedő Asos – amely értékesítésének 63% -át az Egyesült Királyságon kívül bonyolítja – azt tervezi, hogy németországi raktárakba szállítja készleteinek egy részét, hogy ezáltal tudja kiszolgálni a nemzetközi ügyfeleket. Ez azonban nem segítene abban, hogy a brit vásárlóknak ruhát adjanak el.

A Ted Baker pénzügyi igazgatója, Lindsay Page szerint a cégnek meg van kötve a keze a részletes készenléti tervezés szempontjából a lehetséges Brexit forgatókönyvek fényében, ezért a vállalat úgy döntött, hogy a nemzetközi növekedésre összpontosít.

A tervezés hiánya mellett a Brexit potenciális hatása egyre inkább ráveti árnyékát egy olyan iparágra, amely ráadásul folyamatosan küzd a brit vásárlóerő megtartásáért, ami a növekvő infláció és a stagnáló bérek miatt igencsak megcsappant.

„A fogyasztói bizalom törékeny dologgá vált, a kiskereskedelem pedig marginális üzlet. Jelen pillanatban még a kereslet viszonylag kicsi enyhülése is nagy károkat okozna” – mondta Richard Hyman független kiskereskedelmi elemző.

  • Akik könnyebb helyzetben vannak
Más iparágakban a Brexit lehetséges következményei világosabbak, és a vállalatok elkezdtek határozottan fellépni. Számos bank áthelyezi a munkavállalókat Londonból Frankfurtba, Párizsba vagy más helyekre az EU-n belül, hogy ott folytathassa üzleti tevékenységét. Az EasyJet pedig egy új, bécsi székhelyű légitársaságot hozott létre, amely biztosítja, hogy a blokkon belül képes legyen repülési útvonalakat üzemeltetni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »